Pożywna surówka z ogórka i awokado
Moda na awokado trwa w najlepsze, a nasza wiedza na temat niezwykłych właściwości tego owocu jest coraz szersza. Dlaczego warto włączyć ten owoc do swej diety? Na jakie korzyści mogą liczyć ci, którzy po awokado sięgają regularnie? I jak przygotować surówkę z użyciem egzotycznego awokado i rodzimego ogórka?
Powodów, dla których warto włączyć awokado do swej diety, jest sporo. Owoce te są rewelacyjnym źródłem wielu składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. W owocach tych znaleźć można sporo witamin (w tym witaminy A, B,C i E), nie brak też w nich tak ważnych minerałów, jak miedź, żelazo, fosfor czy magnez. Awokado znane i cenione jest też dzięki znajdującym się w nim kwasom tłuszczowym omega-3, które mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie.
Jakie właściwości lecznicze ma awokado?
undefined
Wiadomo, że zdrowa dieta z udziałem tego owocu może pomóc nam w walce z licznymi dolegliwościami. Awokado to cenne wsparcie dla naszego mózgu, co wynika z zawartości kwasów omega-3 oraz witaminy E. Zawartość witaminy B6 oraz kwasu foliowego sprawia natomiast, że awokado staje się ważnym składnikiem diety dla zdrowego serca. Po awokado chętnie sięgają też te osoby, które chcą się jeszcze skuteczniej chronić przed rakiem. Istnieją przypuszczenia, że dieta, w której regularnie pojawia się ten owoc, zmniejsza ryzyko rozwoju takich chorób, jak rak jamy ustnej, rak sutka czy rak prostaty. Awokado może pomagać też przy problemach z trawieniem, co jest zasługą licznych witamin z grupy B. Dzięki zawartości sporej ilości błonnika jest z kolei cennym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie oraz uniknąć problemów związanych ze zbyt wysokim stężeniem cukru we krwi.
Olej z awokado to jednocześnie rewelacyjne wsparcie dla naszej skóry. Ten naturalny kosmetyk świetnie sprawdza się w takich przypadkach, jak zmarszczki czy problemy z przebarwieniami, z którymi może się rozprawić nie tylko skutecznie, ale i bezpiecznie.
Sałatka z ogórka i awokado
Przygotowanie surówki z ogórka i awokado jest naprawdę proste, a to doskonały sposób na to, aby włączyć ten owoc do naszej diety. Ten przepis na pewno zasmakuje osobom, które nie przepadają za smakiem samego awokado. W tym wydaniu jest ono naprawdę pyszne!
Do tego przepisu potrzebujesz takie składniki, jak:
-
3 ogórki szklarniowe
-
2 dojrzałe awokado
-
2 cebulki szalotki
-
2 papryczki chilli
-
150 g rukoli
-
połówkę limonki (zamiennie cytryny)
-
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy i tkniemy na plasterki, muszą one być cienkie. Nie musisz usuwać skórki, ale zostaw ją tylko wtedy, kiedy masz pewność, że nie są one pryskane. W innym przypadku przed przystąpieniem do przygotowania koniecznie obierz ogórki. Awokado obieramy, kroimy na pół, a po wyjęciu pestki należy je pociąć w kostkę. Awokado należy od razu skropić sokiem z limonki lub cytryny, inaczej będzie czerniało.
Ogórka i awokado wkładamy do miseczki, doprawiamy. Do ogórka i awokado należy dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę, cebulkę, a na koniec liście rukoli. Całość mieszamy i gotowe.
Tosty z awokado i ogórkiem
Chcesz spróbować awokado i ogórka w innym wydaniu? Przygotuj tosty!
Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
-
4 kromki chleba żytniego wieloziarnistego
-
6 zielonych oliwek
-
2 awokado
-
2 ogórki szklarniowe pokrojone w plasterki
-
1 łyżka kaparów
-
1 mały pęczek kolendry
-
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów z ziołami
-
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
-
2 średnie ząbki czosnku
-
300 g młodego szpinaku
-
3 suszone pomidory z ziołami
-
2 jajka od kur
-
przyprawy do smaku.
Przygotowanie – na początek pieczywo grillujemy lub opiekamy w tosterze. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem w miseczce. Dodajemy pokrojone oliwki i kapary, posiekaną kolendrę, 1 łyżkę oleju, mieszamy i doprawiamy. Następnie na patelni na 1 łyżce rozgrzanego oleju smażymy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku. Jajka smażymy na patelni. Grzanki smarujemy awokado. Nakładamy szpinak, jajka, na górę kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.