Pozycja obowiązkowa każdej imprezy - kultowa sałatka gyros krok po kroku
Sałatka gyros, swoją dobrą sławę zawdzięcza, przede wszystkim świeżym składnikom i soczystemu, dobrze doprawionemu, domowemu mięsu typu gyros. Wszystkie elementy składowe, idealnie się komponują, dzięki czemu sałatka na stałe podbiła serca Polaków.
Pyszna geneza
Historia sałatki jest dość trudna do odtworzenia – to znana i lubiana potrawa, która pojawiła się w Polsce kilkanaście lat temu, mniej więcej wtedy, gdy w naszym kraju, popularność zaczęły zdobywać dania kuchni greckiej i tureckiej. Głównym składnikiem sałatki, jest natomiast mięso typu gyros, które swoje początki ma w słonecznej Grecji.
Tradycyjnie, jest to mięso opiekane na wielkim rożnie, doprawione odpowiednio skomponowanymi przyprawami oraz cięte dużym nożem w cienkie, długie paski. Tak przygotowane, podawane jest najczęściej z sosem tzatziki, świeżymi warzywami i zawinięte w grecki chlebek pita. Można spotkać też wersję podawaną na talerzu z frytkami.
Aromat i smak mięsa gyros jest zależny od tego jakiej kombinacji zioła zostały użyte oraz jak długo i w jakiej temperaturze piekło się na specjalnym, pionowym rożnie. W skład marynaty wchodzą, min. czosnek, papryka ostra, papryka słodka, cebula, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, chilli oraz wiele innych, które razem tworzą oszałamiającą mieszankę smaków i zapachów.
Przepis na pyszną sałatkę gyros
Przygotowanie sałatki nie jest wcale tak czasochłonne, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać. Wystarczy zgromadzić odpowiednie składniki i przygotować mięso – najlepiej dużo mięsa, gdyż to ono powinno grać pierwsze skrzypce w tej potrawie.
Do przygotowania sałatki gyros będziesz potrzebować:
4 filety z kurczaka1 opakowanie gotowej przyprawy Gyros - możesz także przygotować własną mieszankę1 puszka kukurydzy konserwowejkilka ogórków konserwowych1 cebula biała2 cebule czerwone1 kapusta pekińskamajonez/ ketchup
Najpierw przygotuj mięso – należy je pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawami i usmażyć na patelni. W wersji bardziej czasochłonnej, możesz spróbować wykonać własnego mini gyrosa. Dużego ziemniaka przekrój na pół – powinien samodzielnie stać na stole. Wbij w niego długą wykałaczkę. Piersi z kurczaka przekrój wzdłuż, tak aby powstały cienkie, duże kawałki. Kawałki pokryj dokładnie przyprawami i wysmaruj olejem. Nabijaj każdą część na wykałaczkę. Ostatecznie powinna powstać wysoka, mięsna wieża.
Na sam koniec wbij połowę cebuli – doda ona smaku i aromatu. Tak powstałą budowlę, piecz w piekarniku przez około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej na bieżąco sprawdzaj stan wypieczenia, gdyż dużo zależy od tego jaką wysokość ma wieża. Po upieczeniu, krój mięso z góry na dół, na wzór greckiego gyrosa, ostrym nożem.
W czasie oczekiwania na usmażenie lub upieczenie mięsa, zacznij kroić pozostałe składniki. Gdy wszystko już będzie gotowe, przyszła pora na ostateczną i najważniejszą część przygotowań – ułożenie w naczyniu.
Sałatka gyros jest bowiem układana w charakterystyczny sposób – warstwami. Na sam dół dużego, szklanego naczynia ułóż mięso, następnie dodaj ogórki, sałatę, warstwę majonezu lub ketchupu ( możesz również stworzyć sos majonezowo-ketchupowy), cebulę i kukurydzę.
Ważne, aby miska w której chcesz podać sałatkę była szklana, wtedy dokładnie widać warstwy, które obok mięsa, są dodatkową atrakcją tego dania. Biesiadnicy, nakładając swoje porcje na talerz, mieszają wszystkie składniki.
Znane są różne wersje tej sałatki, w każdej jest jednak mięso, warstwy oraz kapusta pekińska. Popularność zdobywają również opcje z ryżem lub makaronem. Dochodzi wtedy dodatkowa warstwa, dzięki której sałatka z potrawy przekąskowej, staje się jednym z dań głównych.