Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na kutię z pęczaku z migdałami
pixabay.com

Prosty przepis na kutię z pęczaku z migdałami

5 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Wedle zwyczaju kutia robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, miodu oraz bakalii. Z czasem w wielu przepisach została unowocześniona o dodatki, które kiedyś były trudno dostępne jak np. kandyzowana skórka pomarańczy. Obecnie, z powodu trudnej dostępności kaszy z pszenicy, jako zamiennik stosuje się pęczak, czyli odmianę kaszy jęczmiennej.

Jak przygotować kutię z pęczaku z migdałami?

SKŁADNIKI

1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak

400 g gotowej masy makowej

70 g płatków migdałów

70 g orzechów włoskich ( lub innych orzechów )

4 łyżki śmietany 30%

2 łyżki miodu

szczypta soli

Przygotowanie

Przełożyć masę makową do dużej miski. Do garnka wsypać przygotowaną kaszę pęczak, posolić  i gotować pod przykryciem według zaleceń producenta, mieszając. Pod koniec gotowania ściągnąć pokrywkę i mieszać, by reszta wody wyparowała.

Ugotowaną kaszę wyłożyć na płaski talerz i odłożyć do wystudzenia.

Na rozgrzanej patelni zrumienić płatki migdałów i posiekane orzechy, zostawiając trochę do dekoracji.

Do masy makowej dodać ostudzoną kaszę pęczak, podrumienione orzechy, śmietanę, miód i wszystko wymieszać.

Tak przygotowaną masę udekorować odłożonymi migdałami i wybranymi orzechami, a następnie wstawić do lodówki.

Wskazówki:

Jeśli nie posiadasz mielonego maku, zalej tradycyjny mak sypki wrzątkiem, odstaw na 10 min, następnie odcedź i zmiel trzy razy.

Do kutii możesz dodać również suszone owoce, które lubisz lub akurat masz w domu. Mogą to być suszone morele, żurawina, wiśnie, śliwki, daktyle figi lub rodzynki.

Wersja wegańska kutii z pęczaku i migdałów

Istnieje również możliwość przygotowania wersji wegańskiej kutii. W takiej sytuacji śmietanę można zastąpić np. mlekiem kokosowym lub jogurtem sojowym. Zamiast miodu dodać można dowolny syrop np. z agawy.

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy