Prosty przepis na śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi
Dlaczego powinno się jeść śledzie?
Śledź to tłusta ryba bogata w kwasy tłuszczowe omega 3. Ponadto są dobrym źródłem białka, zawierają witaminę D3, witaminę A, E, PP oraz minerały - żelazo, potas, cynk, jod, miedź i fosfor. Śledź jest bardzo bogaty w kalorie. W 100 gramach surowego śledzia można znaleźć do 160 kcal, a 100 gramach śledzia olejowego do 300 kcal.
Składniki potrzebne do przygotowania śledzia ze śliwkami i orzechami włoskimi
Składniki, które są nam potrzebne do przygotowania śledzia to:
-
około 70 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno lub rzepakowego,
-
1 cebulka szalotka (lub 1/4 zwykłej),
-
200 g filetów śledzi (3 sztuki), w oleju lub ze słonej zalewy,
-
2 łyżeczki listków tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego),
-
8 suszonych śliwek,
-
szczypta soli i 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
-
1/3 szklanki orzechów włoskich,
-
sok z cytryny.
Śledzie ze śliwkami i orzechami włoskimi - przygotowanie
Wyjmij śledzie z marynowanego oleju i pokrój na małe kawałki około 2 cm. Opłucz śledzia w bieżącej zimnej wodzie, włóż do miski, zalej zimną wodą i pozostaw na godzinę. Zmień wodę i mocz przez kolejne pół godziny. Odcedź i pokrój.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Śliwki pokrój w drobną kostkę lub w paski. Orzechy przełóż na suchą patelnię i posiekaj.
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj tymianek, sól, świeżą paprykę, wlej olej lniany i wymieszaj. Wrzuć do słoika i posypać dodatkami. Dobrze zamknij słoik i trzymaj w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem możesz skropić śledzie sokiem z cytryny.
Wskazówki podczas przygotowywania śledzi
Śledzie najlepiej kupić z drewnianej beczki i samemu przygotować. Unikaj gotowego śledzia.
Śledzia należy zanurzyć w wodzie lub mleku. Tylko w ten sposób traci nadmiar soli. Czas zależy od słonego smaku śledzia, ale najkrótszy to 4 godziny.
Śledzie dobrze komponują się z cebulą, ogórkiem kiszonym lub cytryną.
Sałatka śledziowa musi stać kilka godzin, aż przeniknie aromat wszystkich składników.