Przepis na aromatyczny comber jagnięcy
Comber jagnięcy. Jak piec jagnięcinę?
Mimo, że jagnięcina jest w Polsce dość droga i niekiedy trudno dostępna, ma swoich wiernych fanów. Jest delikatna, miękka i soczysta, idealnie, a dzięki marynacie jej smak jest głęboki i wielowymiarowy. Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Po pierwsze, przed usmażeniem mięso trzeba ogrzać do temperatury pokojowej. Po drugie, comber pieczemy w całości, a na pojedyncze kotleciki kroimy go dopiero po przyrządzeniu. Dzięki temu mięso będzie mniej narażone na wysuszenie i pozostanie soczyste. Jeśli wcześniej natrzecie go aromatyczną marynatą - sukces gwarantowany!
Comber jagnięcy w aromatycznej marynacie - przepis
Składniki:
-
350 g combra jagnięcego (kotlecików jagnięcych z kością)
-
1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
-
sól
-
marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka syropu klonowego, 2 łyżki sosu sojowego, listki rozmarynu, szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1 - MARYNOWANIE
-
Zetrzyj czosnek. W miseczce wymieszaj składniki marynaty: oliwę z oliwek, miód, syrop klonowy, sos sojowy, czosnek, gałązkę rozmarynu, przyprawy.
-
Osuszony i umyty comber umyj, jeśli chcesz możesz odkroić tłuste zgrubienia.
-
Mięso natrzyj dokładnie marynatą i przełóż do naczynia. Resztę marynaty zachowaj na później. Przykryj comber i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Długie leżakowanie w marynacie i przyprawach zwiększa szansę na intensywną soczystość mięsa po upieczeniu.
-
Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Krok 2 - PODSMAŻANIE
-
Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło klarowane.
-
Posól comber i smaż kostkami pionowo do góry (ok. 4 minuty), a następnie poziomo od strony mięsa (kolejne 4 minuty).
Krok 3 - PIECZENIE
-
Nastaw piekarnik na 170°C.
-
Obsmażony comber przełóż do naczynia żaroodpornego razem z marynatą, która została w misce.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut.
-
W garnku zagotuj wodę, otwórz piekarnik i wlej do naczynia z jagnięciną tyle wrzątku, aby mięso całkowicie przykryło mięso. Piecz bez przykrycia kolejne 20 minut.
-
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na około 7 minut do ostygnięcia. Najlepiej przykryj luźno folią aluminiową. Pokrój na kotleciki (z jedną lub dwoma kostkami, w zależności od tego jak duży był comber).
Z czym podawać comber jagnięcy?
Najczęściej kotleciki jagnięce podaje się z sosem balsamicznym i puree z batatów z dodatkiem tymianku. Poniżej pokażę Wam jak wykonać to wszystko krok po kroku.
Przepis na puree z batatów
Puree z batatów to świetna alternatywa dla tradycyjnego puree ziemniaczanego. Ma piękny pomarańczowy kolor jest zdrowe, delikatne i soczyste, o słodkim posmaku. Idealnie podkreśla smak i aromat pieczonego mięsa. Bataty to słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Południowej. Zawierają dużo błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu i witamin. Możemy przygotować je na różne sposoby, robiąc między innymi puree z gotowanych i puree z pieczonych batatów.
Składniki:
-
2 duże bataty
-
1 łyżka masła
-
gałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej lub 1 gałka do starcia)
-
gałązka świeżego tymianku
-
sól, pieprz
-
2 łyżki soku z cytryny
Wersja 1 - Puree z gotowanych batatów:
-
Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
-
Wrzucamy do garnka z zimną wodą, solimy i gotujemy około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
-
Po ugotowaniu odcedzamy wodę. Do batatów dodajemy łyżkę masła, pieprz, gałkę muszkatołową, 2 łyżki soku z cytryny i gałązki świeżego tymianku.
-
Całość ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
Wersja 2 - Puree z pieczonych batatów:
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (pieczenie góra/dół).
-
Bataty obierz, pokrój na kawałki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Posyp solą, dodaj masło i gałązki tymianku. Całość przykryj pokrywką lub folią do pieczenia.
-
Całość włóż do piekarnika i piecz około 40 - 50 minut. Bataty są upieczone, kiedy pokryje je chrupiąca skórka, a środek będzie po nakłuciu widelcem bardzo miękki.
-
Po upieczeniu dodaj 2 łyżki soku z cytryny, gałkę muszkatołową i pieprz. Całość ugnieć tłuczkiem lub zmiksuj blenderem.
Jak samemu zrobić sos balsamiczny?
Sos balsamiczny to ciemny, gęsty, esencjonalny, słodko-kwaśny płyn na bazie octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Uszlachetni on smak pieczonej jagnięciny i doskonale skomponuje się z puree z batatów. Ten składnik stosowany od lat przez kucharzy na całym świecie jest wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki:
-
1 łyżka octu balsamicznego.
-
3 łyżki oliwy extra virgin
-
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego.
-
szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
Składniki umieść w miseczce, dodaj przyprawy i wymieszaj łyżką, aż do ich połączenia się.
Comber jagnięcy z grilla
Wraz z wiosną nadchodzi magiczna aura ciepłych i słonecznych dni, długie wieczory i wiele okazji do wspólnego grillowania. Jeśli chcecie spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, polecamy Wam comber jagnięcy prosto z rusztu. Grillowanie pozwala wydobyć esencję smaku mięsa i zredukować nawet do 20% tłuszczu. Pamiętajcie, że comber jagnięcy lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Zobaczcie, jak go przyrządzić, aby mięso było bardzo soczyste i wyśmienite w smaku.
Składniki:
-
400 g combra jagnięcego
marynata:
-
pół łyżeczki ziaren kolendry
-
gałązka rozmarynu
-
pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
-
1 ząbek czosnku
-
1,5 cm korzenia imbiru
-
pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-
2 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki syropu klonowego
-
5 łyżek oliwy extra virgin
-
sól
Sposób przygotowania:
-
Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i listki rozmarynu rozetrzyj w moździerzu.
-
Dodaj sok z pomarańczy, syrop klonowy, sos sojowy i wymieszaj z oliwą.
-
Osuszony i umyty comber natrzyj dokładnie marynatą przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na około 2 godziny.
-
Wyjmij mięso z lodówki i pozwól mu nabrać temperatury pokojowej. Oprósz solą.
-
Rozgrzej grilla ustawiając pokrętła na maksymalna moc, gdy grill osiągnie temperaturę 250°C przykręć je do pozycji średniej. Ruszt posmaruj olejem.
-
Mięso ułóż kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90°, dzięki czemu uzyskasz wzór charakterystycznej kratki.
-
Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu i grilluj jeszcze około 3 - 7 minut, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujesz. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie miała średni stopień wysmażenia. Aby to sprawdzić możesz możesz użyć termometru spożywczego.
-
Gdy już ściągniesz mięso z grilla daj mu chwilę odpocząć, a następnie pokrój na mniejsze części.
Comber z grilla najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami: papryką, bakłażanem i cukinią. Smacznego!