Smakosze.pl Przepisy Przepis na tartę z rabarbarem
Canva Pro (oksix, Getty Images)

Przepis na tartę z rabarbarem

12 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Kiedy jest sezon na rabarbar?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się mniej więcej z początkiem kwietnia, gdy temperatura na dworze jest coraz wyższa, a kończy w ostatnie dni lata. Zaleca się jednak, by rabarbar kupować do połowy czerwca, ze względu na zawarte w nim szczawiany wapnia, które spożywane w większych ilościach mogą okazać się szkodliwe dla nerek. Dlaczego zatem do połowy czerwca? Dzieje się tak, ponieważ w młodych łodygach zawartość szczawianów jest niewielka. Pamiętajmy, że mówiąc o szkodliwości, mówimy tylko o sytuacji spożywania rabarbaru w większych ilościach. Sporadyczne lub jednorazowe zjedzenie potrawy czy ciasta z dodatkiem starszych łodyg nie będzie szkodliwe.

Czy rabarbar jest zdrowy?

Bez wątpienia tak! Łodygi są prawdziwym źródłem witaminy C i błonnika, który pomaga w procesie trawiennym. Dodatkowo rabarbar dzięki zawartości witaminy A i E doskonale wpływa na skórę, a pod wpływem temperatury uwalniają się w nim związki o działaniu antynowotworowym! Rabarbar bogaty jest także w magnez, potas, sód, wapń oraz żelazo a do tego niskokaloryczny. Korzyści ze spożywania rabarbaru jest więc naprawdę wiele!

Co można zrobić z rabarbaru?

Jako że rabarbar możemy kupić przez tak krótki okres w roku, warto wykorzystać jak najlepiej możliwości, które daje to warzywo. To, z czym rabarbar kojarzymy przede wszystkim to kompot, który robiły jeszcze nasze babcie. W okresie letnim potrafi być zbawienny, jego smak jest bardzo orzeźwiający i niesłodki. Rabarbar świetnie smakuje również wykorzystany do konfitury, także z dodatkiem innych owoców. Ponadto dobrą informacją jest fakt, że rabarbar nadaje się do mrożenia, dzięki czemu możliwe jest zrobienie małych zapasów na pozostałe pory roku i cieszenie się chociażby tartą z rabarbaru, gdy za oknem śnieg i mrozy.

Tarta z rabarbaru składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 jajko

  • szczypta soli

Nadzienie z rabarbaru składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 200 g cukru

  • 250 g dżemu truskawkowego

  • sok z cytryny

undefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy