Przepis na zdrowe domowe galaretki truskawkowe
Składniki na przygotowanie galaretki truskawkowej
sok z 1 pomarańczy,
200 g truskawek (świeżych lub mrożonych),
1/3 szklanki cukru (według uznania),
żelatyna (w ilości 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu),
2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie galaretki truskawkowej
Truskawki opłucz, osusz i oderwij szypułki. Zblenduj na mus (po wymieszaniu można przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładki mus, ale nie jest to konieczne).
Do truskawek dodaj cukier, sok pomarańczowy i sok z cytryny i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Wlej około 1/3 szklanki musu, podgrzej, aby rozpuściła się w nim żelatyna i ciągle mieszaj. Sprawdź, czy żelatyna się rozpuściła, a jeśli to konieczne, podgrzej mus, dodając kolejne 2-3 łyżki musu.
Wlej żelatynę do pozostałego musu i dobrze wymieszaj. Przelej do wydrążonej silikonowej foremki lub zrób najprostszą metodą - przelej do zwykłej filiżanki. Pozostaw w lodówce do zgęstnienia na kilka godzin.
Właściwości truskawek
Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Truskawki są źródłem witaminy C, zawierają również witaminy B2, B3, B6, A i E oraz szereg minerałów, w tym fosfor i krzem (które wzmacniają kości i mają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiedzialny za nerwy) mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelainę (enzym wspomagający spalanie tłuszczu), fuitocydy (środki bakteriobójcze) i antocyjany o działaniu przeciwzapalnym.