Przepis podstawowy na leniwe pierogi
Pierogi kojarzą Ci się z godzinami spędzonymi w kuchni? Poznaj podstawowy przepis na leniwe pierogi, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Pierogi leniwe nie posiadają farszu, dzięki czemu możesz doprawić je według własnego uznania. Możesz przygotować danie na słono lub słodko i obie wersje sprawią, że pierogi ekspresowo znikną z talerza.
Leniwe pierogi, w przeciwieństwie do klasycznych pierogów, nie posiadają farszu, a ich ciasto składa się głównie z twarogu. Leniwe pierogi nie wymagają lepienia, przygotowywania nadzienia i odpowiednio cienkiego ciasta. Wystarczy, że przygotujesz kulkę z ciasta, zrolujesz ją, pokroisz i wrzucisz do gorącej wody.
Leniwe pierogi możesz przygotować na słodko lub słono, np. cebulą i boczkiem. Osobiście polecam danie w słodkiej wersji, z roztopionym masełkiem, cukrem brązowym i cynamonem, który nadaje pierogom korzenny smak i aromat.
Przepis podstawowy na leniwe pierogi
Składniki na 40 sztuk:
-
szklanka mąki pszennej
-
500 g twarogu półtłustego
-
3 średnie jajka
-
szczypta soli
Jak przygotować leniwe pierogi?
Oddziel żółtka od białek, następnie do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Do żółtek natomiast dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków. Gdy masa już będzie jednolita, dodaj pianę z białek, mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką silikonową.
Przygotuj stolnicę lub dużą deskę, następnie ciasto podziel na dwie części, z każdej stwórz kulę, którą następnie dokładnie obsypuj mąką, rolując ją w wałek. Odrobinę spłaszcz górę ciasta, pokrój poprzecznie na małe kawałki i gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Smacznego.