Smakosze.pl Przepisy Przepisz na dorsza w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
pixabay.com

Przepisz na dorsza w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

25 marca 2022
Autor tekstu: Martyna Kucharczyk

Dlaczego warto jeść dorsza?

Kiedyś dorsz był jedną z najtańszych i generalnie mało cenionych ryb. W gruncie rzeczy był uważany za rybę ratującą Europejczyków przed głodem w dawnych czasach. Bowiem solone i suszone dorsze można przechowywać cały rok, a przecież kiedyś długi termin wartości był niezwykle ważny dla ludzi. Połów dorsza bywał wręcz powodem do wojen! Przez tę popularność jego zasoby w oceanie znacznie się zmniejszyły i obecnie można go poławiać wyłącznie w certyfikowanych rejonach. Od tego czasu jest on uznawany za rybę droższą, a nawet wykwitną. Mimo to wciąż w praktyce można go znaleźć w niższej cenie w porównaniu z innymi dzikimi gatunkami atlantyckich ryb. Dorsza cenimy za delikatny smak, a także wiele wartości odżywczych. Stanowi bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, sprawiając, że staje się zbawczy w profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto zawiera bardzo mało cholesterolu.

Jeśli przygotowujemy filet ze świeżego dorsza, musimy pamiętać, aby nie pozbawiać go skóry łączącej płatki mięsa ze sobą. Ponadto ryba ta potrzebuje dość krótkiej obróbki termicznej. Zatem kiedy ją pieczemy lub smażymy i zobaczymy, że zmienia kolor na matowy, musimy ją zdjąć z ognia, zanim pojawią się na jej powierzchni bąbelki albuminy. Oznaczają one, że ryba niestety została przegotowana, a mięso zaczęło już wysychać. Dorsz niewątpliwie jest bardzo smaczny, jednak trzeba uważać na niego przy przygotowaniu, ponieważ dość łatwo go zepsuć. Jednak w poniższym przepisie wszystko jest dokładnie wytłumaczone, zatem nie macie się, o co martwić!

Przepis na dorsza w kremowym sosie

Dorsz w kremowym sosie z suszonymi pomidorami to świetny pomysł jeśli macie ochotę na szybkie i proste danie. Najlepsze wyjdzie ze świeżą rybą, jednak mrożona też się tutaj sprawdzi. Ponadto danie jest dość dietetyczne. Bowiem z reguły dorsz kojarzy nam się z grubą panierką i smażeniem na głębokim tłuszczu. My podajemy go delikatniejszej obróbce, aby wychwycić jego miękkość, wyrazistość i delikatność w strukturze. Zamiast smażyć w panierce na głębokim tłuszczu, to skupiamy się na duszeniu go w delikatnym kremowym sosie i wzbogacamy o suszone pomidory. Skomponuje się z nimi idealnie!

Składniki na 2 porcje:

400 g filetu  z dorsza1 łyżka masła1/2 łyżki oliwy1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki tymianku2 łyżki pasty/pesto z suszonych pomidorów lub zmielonych suszonych pomidorów z zalewy125 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Dorsza rozmrozić jeśli trzeba, a potem dokładnie osuszyć. Świeżego możemy od razu przygotowywać. Doprawiamy go solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie rozgrzewamy patelnię z masłem oraz oliwą i kładziemy na niej dorsza. Dokładnie pilnując, aby się nie przypalił, smażymy go po minucie z każdej strony.

Bierzemy pastę lub pesto czerwone z suszonym pomidorów. Ewentualnie możemy samodzielnie zmiksować suszone pomidory z oleju. Wykładamy je na dorsza i powoli wlewamy śmietankę. Dodajemy paprykę w proszku i zwiększamy ogień. Gotujemy tak przez około 2 minuty, a w połowie przekręcamy dorsza na drugą stronę. Gdy sos będzie gęstniał, co jakiś czas polewamy nim z wierzchu rybę. Potem zdejmujemy całość z ognia i dodatkowo posypujemy papryką.

Danie możemy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecamy także dorzucić garść szpinaku lub ugotowane brokuły. Świetnie dopasują się do naszego sosu i dodadzą trochę więcej wartości odżywczych. Ciekawym rozwiązaniem będzie wymieszanie tych warzyw z gorącym ryżem lub ugotowanie ich z nim równocześnie. Tak przygotowane posiłek zapewni wam mnóstwo energii na resztę dnia. Na pewno jeszcze wiele razy będziecie do niego wracać!

undefined

Obserwuj nas w
autor
Martyna Kucharczyk

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy