Pudding ryżowy z cynamonem
Czym jest pudding?
Pudding to dość umowna nazwa dla tego deseru, ponieważ przyjmuje się z definicji, że pudding to potrawy, których składniki nie są ze sobą mocno zwarte. Mogą to być zarówno dania obiadowe jak i dania deserowe. Gotowane bądź pieczone. Puddingi są bardzo charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej.
Czym jest Arroz con leche?
Arroz con leche, to jeden najpopularniejszych w Hiszpanii deserów. Kojarzony jest raczej z jej północnymi regionami, ale ze względu na to, jak łatwy jest do przyrządzenia, rozprzestrzenił się też na inne regiony, a nawet inne kraje i bez wątpienia konkurować może z puddingami ryżowymi, które spotkać możemy na sklepowych półkach.
Arroz con leche gotuje się najczęściej z dodatkiem skórki z cytryny i świeżego cynamonu, których aromat odgrywa główną rolę w smaku deseru. Ponadto przygotowywać go można z dodatkiem mleka lub wody.
Pudding ryżowy z cynamonem przepis
By przygotować ten deser, potrzebnych jest naprawdę niewiele składników. Z pewnością większość z nich masz w domu, najpewniej Twoje zakupy będą musiały obejmować świeży cynamon, który u nas raczej pojawia się jako przyprawa niż w postaci lasek cynamonowych. W tym przypadku, nawet jeśli jest trochę trudniej dostępny warto go poszukać, ponieważ nadaje deserowi wyrazisty, aromatyczny smak.
Składniki:
25 g masła
1 litr mleka
100 g ryżu krótkoziarnistego ( np. ryż hiszpański)
szczypta soli
1 laska cynamonu
30 g cukru
mielony cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło. Dodać do niego mleko, ryż, sól i laskę cynamonu. Całość zagotować.
Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować dalej bez przykrycia przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas łyżką.
Pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać, by się rozpuścił.
Po rozpuszczeniu cukru zdjąć garnek z palnika, nałożyć pudding do miseczek i posypać cynamonem.
By jeszcze bardziej upodobnić swój pudding do tradycyjnego hiszpańskiego deseru, do gotującego się mleka z ryżem możesz zetrzeć skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy, uprzednio wyparzając owoc.
Pudding ryżowy z cynamonem i jabłkami
Jeśli myśląc o deserze z dodatkiem cynamonu, od razu na myśl przychodzą ci jabłka, pudding z takimi dodatkami też jest możliwy. Takie przyrządzenie go to deser na miarę prawdziwej jesieni! Pudding możesz przyrządzić także z dodatkiem innych owoców np. owoców, na które aktualnie jest sezon.
Składniki:
250 g ryżu
600 ml mleka
40 g cukru
laska cynamonu
jabłko
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka masła
undefined
Przygotowanie:
Ryż wsypać do garnka i zalać mlekiem. Dodać do niego cukier oraz laskę cynamonu. Gotować całość na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż wchłonie mleko, ale jednocześnie będzie al dente.
Podczas gotowania się ryżu, jabłko umyć, obrać i pokroić w drobne cząstki.
W małym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone cząstki jabłka, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i łyżkę cukru. Dusić do zmięknięcia jabłka.
Ugotowany pudding przełożyć do miseczek lub małych słoiczków i na jego wierzchu położyć jabłka.