Pudding ryżowy z cynamonem
Czym jest pudding?
Pudding to dość umowna nazwa dla tego deseru, ponieważ przyjmuje się z definicji, że pudding to potrawy, których składniki nie są ze sobą mocno zwarte. Mogą to być zarówno dania obiadowe jak i dania deserowe. Gotowane bądź pieczone. Puddingi są bardzo charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej.
Czym jest Arroz con leche?
Arroz con leche, to jeden najpopularniejszych w Hiszpanii deserów. Kojarzony jest raczej z jej północnymi regionami, ale ze względu na to, jak łatwy jest do przyrządzenia, rozprzestrzenił się też na inne regiony, a nawet inne kraje i bez wątpienia konkurować może z puddingami ryżowymi, które spotkać możemy na sklepowych półkach.
Arroz con leche gotuje się najczęściej z dodatkiem skórki z cytryny i świeżego cynamonu, których aromat odgrywa główną rolę w smaku deseru. Ponadto przygotowywać go można z dodatkiem mleka lub wody.
Pudding ryżowy z cynamonem przepis
By przygotować ten deser, potrzebnych jest naprawdę niewiele składników. Z pewnością większość z nich masz w domu, najpewniej Twoje zakupy będą musiały obejmować świeży cynamon, który u nas raczej pojawia się jako przyprawa niż w postaci lasek cynamonowych. W tym przypadku, nawet jeśli jest trochę trudniej dostępny warto go poszukać, ponieważ nadaje deserowi wyrazisty, aromatyczny smak.
Składniki:
-
25 g masła
-
1 litr mleka
-
100 g ryżu krótkoziarnistego ( np. ryż hiszpański)
-
szczypta soli
-
1 laska cynamonu
-
30 g cukru
-
mielony cynamon do dekoracji
Przygotowanie:
-
W garnku roztopić masło. Dodać do niego mleko, ryż, sól i laskę cynamonu. Całość zagotować.
-
Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować dalej bez przykrycia przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas łyżką.
-
Pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać, by się rozpuścił.
-
Po rozpuszczeniu cukru zdjąć garnek z palnika, nałożyć pudding do miseczek i posypać cynamonem.
By jeszcze bardziej upodobnić swój pudding do tradycyjnego hiszpańskiego deseru, do gotującego się mleka z ryżem możesz zetrzeć skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy, uprzednio wyparzając owoc.
Pudding ryżowy z cynamonem i jabłkami
Jeśli myśląc o deserze z dodatkiem cynamonu, od razu na myśl przychodzą ci jabłka, pudding z takimi dodatkami też jest możliwy. Takie przyrządzenie go to deser na miarę prawdziwej jesieni! Pudding możesz przyrządzić także z dodatkiem innych owoców np. owoców, na które aktualnie jest sezon.
Składniki:
-
250 g ryżu
-
600 ml mleka
-
40 g cukru
-
laska cynamonu
-
jabłko
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
1 łyżka masła
undefined
Przygotowanie:
-
Ryż wsypać do garnka i zalać mlekiem. Dodać do niego cukier oraz laskę cynamonu. Gotować całość na małym ogniu przez około 20 minut, aż ryż wchłonie mleko, ale jednocześnie będzie al dente.
-
Podczas gotowania się ryżu, jabłko umyć, obrać i pokroić w drobne cząstki.
-
W małym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone cząstki jabłka, następnie dodać łyżeczkę cynamonu i łyżkę cukru. Dusić do zmięknięcia jabłka.
-
Ugotowany pudding przełożyć do miseczek lub małych słoiczków i na jego wierzchu położyć jabłka.