Pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką
Składniki na pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką
Do przygotowania puddingu ryżowego z karmelizowaną gruszką będziemy potrzebowali następujących składników:
-
Ryż – 200 gramów (zwykły lub jaśminowy),
-
Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
-
Mleko 3,2-procentowe – 400 mililitrów,
-
Masło – 1 łyżka,
-
Sól – szczypta do smaku,
-
Miód – 1 pełna łyżeczka,
-
Gruszka – 3 sztuki,
-
Sok z cytryny – 1 łyżka,
-
Cukier – 4 łyżki,
-
Płatki migdałowe – opakowanie 100-gramowe.
-
Borówka amerykańska – pakowanie 250-gramowe.
Jak zrobić pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką?
Do średniej wielkości rondla z grubym dnem wlewamy mleko i wsypujemy ryż. Dodajemy też masło i sól. Doprowadzamy do zagotowania cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem, aż ryż zmięknie. Nie można zapomnieć o częstym mieszaniu zawartości rondla, inaczej może się przykleić do dna. Przed upływem tego czasu warto spróbować, czy ryż jest już prawie miękki – różne rodzaje wymagają różnego czasu gotowania. Miękki ryż zestawiamy z ognia i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Ryż może dodatkowo zgęstnieć, kiedy będzie stygł.
Pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką: przygotowanie gruszki
Gruszki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki – w zależności od tego, w której wersji będzie nam łatwiej usunąć gniazda nasienne. Trzeba to zrobić dokładnie, aby nie pozostawić w owocach żadnych twardych kawałków. Kroimy wszystkie kawałki w kostkę o boku mniej więcej 1 centymetra i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie, aby kwaśny płyn został jak najlepiej rozprowadzony na owocach i odstawiamy. Idealny do tego celu będzie, o ile go posiadamy, specjalny rozpylacz do soku, który umieszcza się na świeżej cytrynie.
W rondlu o grubym dnie podgrzewamy na średnim ogniu cukier, aż zbrązowieje (trzeba uważać, aby nie zrobił się czarny). Następnie wrzucamy do rondla pokrojone gruszki – razem z sokiem lub bez niego, jeśli chcemy, by uzyskana masa była gęstsza. Delikatnie obracamy rondlem, aby składniki miały możliwość się połączyć. Gotować przez kilka minut bez przykrycia aż owoce staną się miękkie, a następnie zaczną się rozpadać i utworzy się gęsty syrop. Trzymamy całość na ogniu tak długo, aż konsystencja będzie zadowalająca.
Jak podawać pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką?
To, jak podamy pudding ryżowy z karmelizowaną gruszką, jest uzależnione od okoliczności. Sami dla siebie możemy przełożyć go do ulubionego, dużego kubka z dużym uchem, aby wygodnie się go trzymało, kiedy usiądziemy na kanapie, aby odpocząć i obejrzeć film. Kiedy planujemy podanie go całej rodzinie, warto bardziej zadbać o ładny wygląd i rozłożyć pudding do dekoracyjnych miseczek lub kolorowych głębokich talerzy. Karmelizowane kawałki gruszki układamy w taki sposób, aby utworzyły okręgi wokół masy ryżowej, na w środkowej części dodajemy garść dorodnych borówek amerykańskich. Całość posypujemy płatkami migdałowymi, których chrupkość utworzy ciekawy kontrast z miękkim i gęstym puddingiem.