Puszysty jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie
pixabay.com

Puszysty jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie

Jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie to idealny sernik na lato, ponieważ jako dodatek do niego świetnie nadają się letnie owoce. Deser wykonuje się bez użycia piekarnika. Jak prawidłowo przygotować jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie? 

Jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie - składniki

Spód ciasta:

  • 70 g roztopionego masła,
  • 170 g kruchych ciastek maślanych.

Masa sernikowa:

  • 300 g serka homogenizowanego typu Danio,
  • 2 galaretki o smaku jagodowym,
  • 350 g jagód,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki Malibu (opcjonalnie),
  • 250 g ricotty lub zmielonego twarogu sernikowego.

Polewa do ciasta:

  • mięta (do dekoracji),
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego,
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła.

Jagodowy sernik na zimno w białej czekoladzie - przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłóż zmiksowanymi ciastkami, następnie wymieszaj z roztopionym masłem, ugniataj i uklep.

Galaretkę zalej w 250 ml wrzącej wody, zdejmij z ognia, poczekaj aż całkowicie się rozpuści, dodaj cukier i malibu (jeśli używasz).

Umyj jagody i zmiksuj blenderem. Dodaj do galaretki, wymieszaj i ostudź.

Wymieszaj homogenizowany serek z serem ricotta, a następnie dodaj go do wystudzonej masy jagodowej i wymieszaj.

Zimną śmietankę mieszaj do momentu ubicia jej na sztywno. Następnie dodaj ją do masy serowo-jagodowej, następnie wylej na spód ciastek i wstaw do lodówki do zagęszczenia na około 3 godziny lub na noc.

Po zagęszczeniu polej polewą: pokrój czekoladę na małe kawałki, dodaj olej kokosowy lub masło i płynny olej, a następnie rozpuść razem w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej.

Wstaw do lodówki na pół godziny, aby utwardzić powstałą polewę na serniku. Posyp świeżymi jagodami i udekoruj miętą. Deser należy przechowywać w lodówce.

Właściwości jagód

Napar z suszonych jagód działa uspokajająco i przeciwbólowo, a syrop może leczyć kaszel i infekcje dróg oddechowych. Podczas biegunki najlepiej pić sok z jagód lub napar z suszonych owoców jagód. Dzięki dużej zawartości garbników sok i napar z jagód mogą uszczelniać błonę śluzową żołądka, neutralizować szkodliwe metabolity i spowalniać perystaltykę jelit.


Zaleca się również stosowanie jagód dla osób z wyższym poziomem cholesterolu, ponieważ zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate. Podobnie jak żurawina, jagody zawierają związki, które zapobiegają przywieraniu bakterii wywołujących zapalenie dróg moczowych do ścian pęcherza. Ponadto, jagody mają działanie przeciwnowotworowe.

Następny artykuł