Pyszny torcik leśny mech na przyjęcia
pixabay.com

Pyszny torcik leśny mech na przyjęcia

Torcik leśny mech to pyszne i efektowne ciasto szpinakowe z kremem mascarpone z owocami leśnymi i polewą owocowo-czekoladową. Torcik zachwyca zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem. Idealnie nadaje się na przyjęcia i kameralne spotkania, a jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Jak przygotować torcik leśny mech? 

Składniki na torcik leśny mech

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 3 jajka,
  • 450 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki pszennej.


Składniki potrzebne do kremu:

  • 2 opakowania śmietan-fixu,
  • 250 g serka mascarpone (zimne),
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 200 ml śmietanki 30% z kartonika (zimnej).


Składniki do dekoracji:

  • 50 ml śmietanki 30%,
  • 200 g mrożonych owoców leśnych z porzeczkami,
  • 100 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie torcika leśny mech

Przygotowanie ciasta:


Rozmroź mrożony szpinak na sicie, następnie wyciśnij nadmiar wody i dobrze wymieszaj. Po umyciu włóż świeży szpinak do garnka, wymieszaj i podgrzewaj przez 1-2 minuty, aż zwiędnie, a następnie zblenduj na mus.


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.


Jajka włóż do miski, zalej bardzo ciepłą wodą z kranu i odstaw na kilka minut. Następnie ubij mikserem na wysokich obrotach (około 8-10 minut), aby stały się puszyste i lekkie, i dodawaj powoli cukier puder.


Następnie, nadal ubijając, wlej powoli olej cienkim strumieniem (ubijając łącznie przez około 8-10 minut).


Dodaj mus szpinakowy i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż wszystkie składniki zmienią się w jednolitą masę.


Mąkę przesiej i wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia. Wlej ubite jajka i mieszaj na wolnych obrotach, aż składniki zmieszają się w jednolite ciasto.


Wlej masę do formy o średnicy 24 cm (wyłożonej od spodu papierem), a następnie piecz do suchego patyczka przez około 40 minut. Wyjmij i całkowicie ostudź.


Usuń (zeskrob nożem) brązową skórkę z całego ciasta i wyrzuć. Odetnij małą kopułkę ciasta, spłaszcz i pokrusz wierzch ciasta (zachowaj na dekorację). Ciasto pokrój na dwie części.


Przygotowanie kremu do torciku:


Do naczynia miksującego włóż schłodzony serek mascarpone i śmietanę, dodaj cukier puder i ubijaj przez 2-3 minuty, aż podwoi się objętość, a masa stanie się puszysta.


Na koniec wymieszaj ze śmietan-fixem, który sprawi, że krem zgęstnieje. Odłóż na ciasto 3 łyżki śmietanki. Resztę delikatnie wymieszaj z mrożonymi owocami (zachowaj 2 łyżki owoców do dekoracji).


Przekładanie:


Ułóż spód ciasta na talerzu. Połącz krem i owoce, a pozostałą część ciasta przykryj. Na górę połóż 3 łyżki śmietany (bez owoców).


Polewa do torciku:


Czekoladę pokrój na małe kawałki i włóż do miski ze śmietaną. Rozpuść powoli w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i mieszaj do uzyskania gładkości. Jeśli czekolada się zważy można ją przywrócić do normalnego stanu, dodając łyżkę zimnej śmietany lub mleka i za każdym razem mieszając.


Polej ciasto polewą, a następnie udekoruj zielonym ciastem i owocami z boku. Wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możesz zacząć cieszyć się efektami swojej pracy. Smacznego!

Następny artykuł