Quiz
Historia od kuchni
Bez tych trików nikt nie mógł zostać panią domu w PRL-u. Młodzi padną na 3 pytaniu
fot. youtube.com/kuchniakwasiora
8 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Gospodynie domowe w PRL-u musiały nierzadko wspinać się na wyżyny zaradności, posługując przy okazji rozległą wiedzą. Jak poradzilibyśmy sobie na ich miejscu? Sprawdźmy!
Brakująca odpowiedź
1/8
Najbardziej luksusowy biały chleb PRL-u nazywał się
Baltonowski
Gierkowski
Peweksowski
Pytlowy
Brakująca odpowiedź
2/8
W wielu polskich domach znajdował się elektryczny zamiennik piekarnika. Nazywa się
fot. Wikimądrala/CC-by-SA 4.0/Commons
Kombiwar
Szybkowar
Wolnowar
Prodiż
Brakująca odpowiedź
3/8
Sztandarowa książka kucharska PRL-u pod redakcją Marii Szczygłowej miała tytuł
„Ludowa książka kucharska”
„Dobra kuchnia. Żywienie w rodzinie”
„Książka kucharska dla samotnych i zakochanych”
„Przyjmujemy gości”
Brakująca odpowiedź
4/8
Znany wiersz K. I. Gałczyńskiego jako refren wykorzystuje PRL-owską konserwę rybną. To
Paprykarz Szczeciński
Koreczki śledziowe
Skumbrje w tomacie
Anchois Helskie
Brakująca odpowiedź
5/8
A skoro już przy skumbriach. Jak sama nazwa (z rosyjskiego zaczerpnięta) wskazuje, puszki te zawierały
fot. Obli / CC-by-SA 3.0 / Commons
Szprotki
Makrele
Sardynki
Śledzie
Brakująca odpowiedź
6/8
Do najczęściej spotykanych deserów w PRL należy
Kremówka papieska
Bajaderka
Jabłka w cieście francuskim
Krem sułtański
Brakująca odpowiedź
7/8
By pączki na tłusty czwartek nie wchłaniały tłuszczu, do ciasta zalecano dodać kieliszek podlaskiego bimbru
fot. Canva
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
8/8
Jeśli wierzyć filmowi „Miś” Stanisława Barei, po mięso należy udać się:
Do kiosku „Ruchu”
Do salonu fryzjerskiego
Do sklepu meblowego Emilia
Do hotelu Victoria
Twój wynik: