Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Quizy > Przy stole > W tym quizie pytamy o znajomość grzybów jadalnych. Nie zdobędziesz 10/10, lepiej nie idź do lasu
Quiz Przy stole
Przemysław
Przemysław Bociąga 10.03.2025 21:00

W tym quizie pytamy o znajomość grzybów jadalnych. Nie zdobędziesz 10/10, lepiej nie idź do lasu

koszyk z grzybami
Fot. Canva

Zbieranie grzybów to dla wielu z nas niezwykła przyjemność. Potrafi być jednak niebezpieczna, czasem śmiertelnie. Upewnij się, że odróżniasz grzyby jadalne od trujących, ale absolutnie nie traktuj tego jako certyfikatu, który zapewnia ci bezpieczeństwo.

Brakująca odpowiedź
1/10
Mądrość ludowa mówi, że grzyby z rurkami pod kapeluszem zawsze są bezpieczne. Czy to prawda?
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
2/10
Wiele osób próbuje muchomora czerwonego. Słusznie?
muchomor czerwony
Fot. Onderqijsgek / CC-by-SA 3.0 / Commons
Tak, nowe badania wskazują, że muchomor to superfood
Tak, to pyszny dodatek np. do jajecznicy
Muchomor nie ma ani niezwykłych właściwości, ani smaku, ale jak ktoś chce – może jeść
Nie, osoby te nie zdają sobie sprawy, że czerwone muchomory są bardzo niebezpieczne
Brakująca odpowiedź
3/10
Nazywany jest polską truflą. O jaki grzyb chodzi?
Borowika
Smardza
Kurkę
Czubajkę kanię
Brakująca odpowiedź
4/10
Jak nazywa się psychoaktywny składnik niektórych grzybów?
Aktyna
Tetrahydrokanabinol
Psylocybina
Kapsaicyna
Brakująca odpowiedź
5/10
To zdjęcie przedstawia
grzyb
Fot. Justin Pierce / CC-by-SA 3.0 / Commons
Pyszną gąskę zielonkę
Muchomora zielonawego vel sromotnikowego
Gołąbka zielonawego
Brakująca odpowiedź
6/10
Kupna pieczarka jest zawsze bezpieczna. Czy na pewno?
Tak
Nie
Brakująca odpowiedź
7/10
Na tym zdjęciu jest
grzyb
Fot. Chrumps / CC BY-SA 4.0 / Commons
Czubajka kania, z której robimy pyszne kotlety
Muchomor plamisty, od którego możemy umrzeć
Muchomor twardawy, którego jadamy, ale bez entuzjazmu
Brakująca odpowiedź
8/10
Maślaka nie da się pomylić z żadnym trującym grzybem
Prawda
Fałsz
Brakująca odpowiedź
9/10
Na zdjęciu widzimy dwa rodzaje grzybów. Są to:
grzyby
Fot. Canva
Jadalny smardz po prawej, trująca piestrzenica po lewej
Odwrotnie: smardz po lewej, piestrzenica po prawej
Oba zdjęcia pokazują różne rodzaje smardza
Obu rodzajów piestrzenicy należy wystrzegać się po równo
Brakująca odpowiedź
10/10
W polskich lasach rośnie świecący grzyb – opieńka miodowa. Czy jest jadalna?
Tak, można ją bezpiecznie jadać
Jest jadalna dopiero po ugotowaniu
Nie, jest gorzka i przez to psuje potrawy
Nie, jest grzybem trującym
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest