Smakosze.pl Przepisy Razowe ciasto bananowe jako słodki podwieczorek
pixabay.com

Razowe ciasto bananowe jako słodki podwieczorek

25 marca 2022

Razowe ciasto bananowe – opis deseru

Razowe ciasto bananowe to pyszny i wartościowy deser. Do jego zrobienia nie musisz używać cukru, a wybór mąki razowej zamiast zwykłej czyni ten wypiek zdrowszym i bardziej „fit”. Do środka możesz dodać orzechy lub bakalie, ale doskonale smakuje również bez dodatków.

Do upieczenia ciasta bananowego będziesz potrzebować średniej wielkości formy - keksówki, 2 misek i rózgi, nie musisz używać miksera. Przygotowanie ciasta zajmie niewiele czasu, natomiast jego pieczenie trwa około godziny.

Jakich produktów należy użyć do upieczenia ciasta bananowego?

Poniżej znajduje się lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego razowego ciasta bananowego:

  • 500 g mąki razowej

  • 4 średniej wielkości dojrzałe banany

  • 100 g mieszanki orzechów

  • Garść suszonej żurawiny

  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • Szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 duże jajka

  • 5 łyżek oliwy

  • 3 łyżki miodu

  • 120 g jogurtu greckiego

Jeżeli chodzi o dodatki takie jak czekolada, orzechy, suszone owoce to dodaj je według własnego uznania. Pamiętaj jednak, aby wyważyć smak i stopień słodkości ciasta.

Jak zrobić smaczne i wartościowe razowe ciasto bananowe?

Przygotowanie masy na razowe ciasto bananowe jest bardzo proste, nie wymaga użycia miksera i nie zajmuje dużo czasu.

  1. Przygotuj dwie miski – jedną na składniki suche, a drugą na mokre.

  2. Do pierwszej miski wrzuć mąkę, sól i sodę, wymieszaj. Następnie dodaj posiekane orzechy i żurawinę.

  3. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj oliwę, miód, jogurt grecki oraz rozgniecione widelcem banany, całość dokładnie wymieszaj.

  4. Pora na zmieszanie wszystkich składników. W tym celu składniki mokre przełóż do miski z mąką i wymieszaj wszystko rózgą lub widelcem.

  5. Ostatnim krokiem jest dodanie posiekanej gorzkiej czekolady. Masa na ciasto powinna być dość gęsta.

  6. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę bananową i piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 170°C.

  7. Ciasto powinno piec się około godziny, ale koniecznie kontroluj stan wypieczenia. Możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeżeli patyczek będzie suchy, oznacza to, że ciasto bananowe można wyjąć z piekarnika. Jeżeli natomiast na patyczku będzie surowe ciasto – potrzymaj bananowca jeszcze chwilę w piekarniku.

Czas pieczenia tego pysznego ciasta jest dość długi, ale zdecydowanie warto czekać na taki wypiek.

Z czym podawać ciasto bananowe?

W zależności od tego, czy do zrobienia razowego ciasta bananowego użyłeś wielu słodkich składników, takich jak czekolada czy żurawina czy raczej postawiłeś na prostą formę, możesz dobrać odpowiednie składniki. Ciasto doskonale będzie smakować z rozpuszczoną czekoladą czy masłem orzechowym. Jednak jeżeli w środku jest już dużo dodatków, zjedz je z jogurtem naturalnym bądź bez dodatków.

Razowe ciasto bananowe to nie tylko smaczny podwieczorek, ale także zdrowy deser. Zawartość orzechów i zamiana zwykłej mąki na razową niesie ze sobą ogrom zalet. Orzechy zawierają dużą ilość witamin, białka, błonnika oraz potrzebnych składników mineralnych. Mąka razowa zaś dostarcza dodatkowych walorów smakowych, ale także wspomaga pracę jelit i przyczynia się do poprawy funkcjonowania między innymi serca i układu trawiennego. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Obserwuj nas w
autor
Leśnikowska Dominika

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy