Red velvet cake, czyli czekoladowa elegancja na talerzu
Red velvet cake nie potrzebuje zbędnych dekoracji — jest elegancki sam w sobie. Połączenie puszystego kremu i aksamitnych blatów cieszy nie tylko podniebienie, ale także oczy. Delikatny torcik, przełamany lekko słonym smakiem białego serka jest dobrze znanym, amerykańskim klasykiem. Czy ciasto red velvet znajdzie swoje miejsce na polskich stołach?
Velvet cake – jakich składników potrzebujesz?
Przepisów na to przykuwające oko ciasto znajdziesz wiele. Jednak warto pamiętać, że ten wyjątkowy tort polega na „wilgotnym” biszkopcie i intensywnej, bordowej barwie. Aby uzyskać mistrzowski efekt, zadbaj o dobrej jakości maślankę i… koncentrat soku z buraka. Co ciekawe, historyczny przepis na red velvet zawiera starte buraki. Jednak dziś często rezygnuje się z nich z powodu słabego zabarwienia ciasta.
Tych składników potrzebujesz
Red velvet ciasto :
-
2½ szklanki mąki pszennej tortowej (typ 450),
-
1¼ szklanki cukru pudru (białego lub brązowego),
-
1 łyżka gorzkiego kakao,
-
Pół łyżeczki soli,
-
3 jajka,
-
1½ szklanki oleju słonecznikowego,
-
1 szklanka maślanki (możesz ją zastąpić zsiadłym mlekiem lub w wersji light - jogurtem),
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
-
1 łyżka stołowa octu winnego,
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej (dodaj dopiero przed samym pieczeniem),
-
60 ml skoncentrowanego soku z buraka,
-
1 łyżka stołowa otrębów, wiórek kokosowych lub mielonych migdałów
Krem :
-
250 g serka Philadelphia
-
250 g mascarpone (jako zamiennik możesz użyć masła)
-
Pół szklanki cukru-pudru.
Podane składniki są obliczone dla 2 tortownic o średnicy 21 cm.
Pamiętaj! Składniki suche dodaj do mokrych, nigdy na odwrót! W przeciwnym wypadku łatwo o trudne do rozbicia grudki, które zepsują efekt. Red velvet cake ma być przecież aksamitny.
Red velvet cake – przepis
Ok, masz już wszystkie składniki pod ręką, a więc pora zacząć przygotowywać red velvet cake. To prostsze, niż myślisz!
Zacznij od zmieszania mąki, proszku do pieczenia i soli. W osobnym naczyniu połącz kakao z małą ilością koncentratu soku z buraka. Lepiej dodać troszkę mniej koloru, ponieważ w końcowej fazie przygotowania ciasta możesz zintensyfikować jego barwę. W mikserze utrzyj cukier z masłem. Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki zostały wyjęte z lodówki wcześniej. Dzięki temu nabiorą temperatury pokojowej.
Do miski, w której jest mąka, dodaj 1 jajko, a następnie kakao wymieszane z barwnikiem. Ostrożnie dołóż maślankę oraz mąkę, ciągle mieszając. Dopiero do dobrze rozrobionej masy dokładaj kolejne porcje maślanki i jajka.
Do trzeciego naczynia wlej ocet oraz sodę oczyszczoną. Intensywnie połącz składniki i dodaj do ciasta tuż przed samym pieczeniem. Zawiesina powinna się pienić i być lekko puszysta.
Przed wlaniem płynnej masy do foremki, wyłóż je papierem do pieczenia i posyp spód otrębami (lub zmielonymi migdałami). W ten sposób będzie Ci łatwiej wyjąć biszkopt z formy po upieczeniu. Ciasto piecz w temperaturze 175°C przez 25-30 minut. Pieczenie nie wymaga termoobiegu. Stopień wypieczenia zmierz wsadzając w biszkopt drewniany patyczek- gotowe ciasto red velvet nie osiądzie na wykałaczce. Po wyjęciu z piekarnika, biszkopt będzie miał małą górkę. Odkrój nadmiar ciasta aż do uzyskania równej powierzchni.
Przepis na krem do red velvet cake
Zrobienie kremu jest niezwykle proste. Wystarczy, że… dobrze zmieszasz ze sobą składniki. Po wyjęciu ciasta red velvet z piekarnika poczekaj, aż ostygnie i dopiero wtedy nałóż krem. W ten sposób masa się nie zważy. Włóż red velvet cake do lodówki na całą noc, aby masa porządnie stężała.
Tort, a może coś więcej?
Amerykański klasyk to nie tylko tort, którego prostotą wywołasz pomruk zachwytu wśród gości. To także mnogość zastosowania bordowego biszkoptu, który już wiesz, jak przygotować! Tej samej masy, którą polecamy do upieczenia tortu, możesz użyć do zrobienia muffinek. Zapytasz: jaka jest różnica? Znacząca- zamiast kremu zrób frosting (velvet cupcakes będą wyglądać świetnie w czapeczce z białego serka). Jego przygotowanie jest banalne i opiera się na tych samych składnikach, co krem. Wymieszaną masę wzbogać o ekstrakt z wanilii i ubij na puszystą masę w mikserze. Na 3-5 min umieść ją w zamrażarce, et voila (lub w przypadku red velvet cake- it’s done)! Frosting na bazie kremu jest gotowy.
Biszkopt, upieczony jako ciasto red velvet cake to także świetna dekoracja gorzkich deserów. Niesamowicie modna „jadalna ziemia” z powodzeniem może stać się dekoracją ciasta pistacjowego lub galaretki z żurawiny. Ciasto wystarczy pokruszyć i wyłożyć nim talerz, a jego smak i ceglany kolor obronią się same. Dzięki charakterystycznej słodyczy red velvet przełamiesz gorzki smak pistacji.
Frosting, velvet cupcakes i torty — kilka inspiracji
Smakowitych i inspirujących wpisów o tematyce cukierniczej szukaj na Pintereście lub Instagramie. Red velvet cake króluje na profilach:
@amorducake;
@beth_haxby_cakes;
@thunapahadiaries.
Z naszym przepisem ciasto wyjdzie wilgotne i aksamitne. Od Ciebie już tylko zależy, w jakiej formie zaprezentujesz je światu!