Rillettes wieprzowe: domowy dżem ze świni
Rillettes wieprzowe: francuski przepis
Rillettes to francuskie słowo oznaczające „wieprzowe skrawki”. Oznacza zarówno proces przygotowania, jak i produkt końcowy. Rillettes to w zasadzie pasta mięsna, rodzaj pate, powstająca najczęściej z bardzo powoli gotowanej wieprzowiny, doprawionej cukrem. Dzięki temu rillettes można dłużej przechowywać, a nawet pasteryzować i wekować jak przetwory. Rillettes to więc taki jakby dżem ze świni. Dawno temu podbił serca Francuzów, tak że sławili go nawet wielcy pisarze, jak Balzac i Proust.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na rillettes wieprzowe!
Rillettes wieprzowe: na jaką okazję?
Rillettes wieprzowe to pyszna pasta mięsna, doskonała na kanapki, a więc jako dodatek do śniadania, kolacji, poczęstunku czy imprezowej przekąski. Z dodatkiem ogórka to świetna zakąska.
Rillettes wieprzowe: ile kalorii?
Rillettes wieprzowe to pożywna mięsna pasta do smarowania np. kanapek. Ile konkretnie kalorii zawiera jedna porcja, zależy w całości od użytej ilości rillettes. Jeśli wykonamy rillettes z dobrej jakości mięsa, a przy podaniu usuniemy warstwę tłuszczu z pasty, możemy raczyć się potrawą bez obaw o linię – oczywiście w rozsądnej ilości.
Rillettes wieprzowe: trudność
Rillettes wieprzowe to potrawa bardzo łatwa w przygotowaniu. Cały proces ogranicza się w zasadzie do pokrojenia i przyprawienia mięsa, a potem czekania, aż się ugotuje, najpierw w wodzie, potem w winie i occie.