Risotto ze szparagami i kurczakiem – smaki kuchni włoskiej
Risotto ze szparagami i kurczakiem – charakterystyka potrawy
Risotto ze szparagami i kurczakiem to pyszny i pełnowartościowy posiłek. Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, a dodatkowo zawierają dużo składników odżywczych i witamin. Zawierają witaminy E i C, dzięki którym poprawia się kondycja włosów, skóry i paznokci. W swoim składzie mają również asparaginę, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni ważną rolę, ponieważ wspomaga nerki i utrzymuje prawidłowy poziom nawodnienia naszego ciała. Szparagi są bogate również w błonnik, wspomagający pracę jelit.
Przepis ten jest prosty, a danie wygląda pięknie na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Lista składników potrzebnych do przygotowania pysznego risotto ze szparagami i kurczakiem
Poniższa lista składników zawiera produkty potrzebne do przygotowania posiłku dla dwóch dorosłych osób. Co będziesz musiał kupić?
-
Pierś z kurczaka
-
Jeden pęczek szparagów
-
2 małe cebulki
-
3 ząbki czosnku
-
Tarty parmezan
-
150 g ryżu
-
Pół litra bulionu drobiowego
-
Ok. 80 ml białego wytrawnego wina
-
Sól, pieprz, ostra papryka
-
Masło
-
Oliwa z oliwek
Pamiętaj, że w przepisie zawarte jest wino. Kiedy będziesz robić risotto dla dzieci, pomiń ten składnik i zastąp go wodą lub większą ilością bulionu.
Jak zrobić idealne risotto? – przepis krok po kroku
Może się wydawać, że zrobienie idealnego włoskiego risotto jest trudne. Stosuj się dokładnie do poniższych zaleceń, a na pewno wszystko się uda. Zaczynamy!
-
Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smaż, a następnie dodaj kurczaka, również pokrojonego w kostkę. Przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.
-
Kiedy kurczak się usmaży przełóż go na miseczkę.
-
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć drugą pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Kiedy lekko się zrumieni wsyp ryż. Ryż należy smażyć parę minut.
-
Po kilku minutach wlej na patelnię białe wytrawne wino, które po chwili powinno częściowo odparować i zostać wchłonięte przez ryż.
-
Kiedy wino zniknie z patelni możesz wlewać bulion, ale pamiętaj aby robić to stopniowo. Jak to wygląda?
-
Wlewaj odrobinę bulionu i czekaj aż ryż go wchłonie, a przy tym cały czas mieszaj. Stopniowe wlewanie bulionu spowoduje, że ryż będzie miał idealną kremową i delikatną konsystencję.
-
Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, co potrwa około 15 minut, zestaw go z ognia i dodaj łyżkę masła oraz trochę parmezanu, dodaj też wcześniej usmażonego kurczaka. Całość wymieszaj.
-
W międzyczasie w rondelku zagotuj wodę na szparagi. Umyj je dokładnie i oderwij uschnięte końce. Gotuj je około 10 – 12 minut, aż będą miękkie, ale pamiętaj, że najlepiej smakują przygotowane al dente.
-
Na talerze wyłóż risotto z kurczakiem, dodaj szparagi i posyp wszystko odrobiną parmezanu.
Przepyszne risotto ze szparagami i kurczakiem gotowe!
Inne wersje potrawy
Sezon na szparagi trwa od kwietnia do lipca. Co jeśli nie ma ich w sklepie?
Doskonałym pomysłem będzie zrobienie szybkiej sałatki, składającej się z ogórków, pomidorków koktajlowych i papryki. Szparagi możesz zastąpić również ugotowanym brokułem.
Jak widzisz risotto ze szparagami i kurczakiem nie jest wcale trudne do przygotowania. Białe wytrawne wino dodaje temu daniu dużych walorów smakowych, a parmezan przemyca do potrawy włoski charakter. Spróbuj przygotować takie risotto a na pewno będzie gościło na twoim stole częściej.