Rolada marchewkowa, czyli wypiek warzywny na słodko
pixabay.com

Rolada marchewkowa, czyli wypiek warzywny na słodko

Rolada marchewkowa to nietypowe połączenie słodkiego ciasta i nadzienia ze zdrowym warzywem. Rolada daje się łatwo dostosować do indywidualnych potrzeb i gustów. Poznaj prosty przepis na roladę marchewkową!

Rolada marchewkowa: dla kogo?

Rolada marchewkowa przypadnie do gustu wszystkim fanom domowych wypieków i oryginalnych smaków. Połączenie marchewki ze słodkim ciastem i nadzieniem daje wiele przyjemności i na długo zapada w pamięć.

W zależności od tego, czy chcemy, by nasze ciasto było bardziej słodkie czy bardziej warzywne, możemy upiec ciasto z nadzieniem waniliowym lub śmietanowo-warzywnym. Dzięki temu roladę marchewkową łatwo dopasować do okazji i własnych gustów.

Rolada marchewkowa: na jaką okazję?

Rolada marchewkowa to pyszny i oryginalny wypiek, który sprawdzi się wszędzie tam, gdzie na miejscu jest słodkie ciasto. Czy to poczęstunek po rodzinnym obiedzie, impreza urodzinowa czy np. Boże Narodzenie, słodka i aromatyczna rolada marchewkowa będzie znakomitym deserem.

Rolada marchewkowa: ile kalorii?

Rolada marchewkowa na słodko zawiera sporo różnego rodzaju cukrów, jest nieco kaloryczna. W wariancie wytrawnym, z nadzieniem warzywnym, jest mniej słodka, ale takie nadzienie nadal bazuje na śmietanie. Trzeba więc powiedzieć jasno, że rolada marchewkowa nie jest daniem dietetycznym. Oczywiście, nigdy nie miała nim być. To przysmak, mający dać przyjemność w chwilach wolnych od diety i zmartwień.

Rolada marchewkowa: trudność

Rolada marchewkowa to ciasto dość proste do zrobienia. Nie wymaga umiejętności obsługi skomplikowanych sprzętów kuchennych.

Rolada marchewkowa: czas na przygotowanie

Rolada marchewkowa to wypiek, który powstaje dość szybko, choć ciasto musi dwa razy całkiem przestygnąć. Pieczenie zajmuje tylko 20 minut. Łączny czas potrzebny na przygotowanie rolady marchewkowej to ok. 2 godzin.

Rolada marchewkowa: składniki do ciasta

  • Marchewki – 2 duże
  • Mąka pszenna – ¾ szklanki
  • Jajka – 2 duże
  • Olej roślinny – 2 łyżki
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Cukier – ½ szklanki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Imbir mielony – 1/3 łyżeczki

Rolada marchewkowa: składniki do nadzienia

  • Masło miękkie – 4 łyżki
  • Serek kremowy – 250 g
  • Cukier puder – 2/3 szklanki + odrobina na posypkę
  • Cukier waniliowy – 1 łyżka

Rolada marchewkowa: składniki opcjonalne

Do bardziej warzywnego, wytrawnego ciasta, zamiast cukru i cynamonu możemy dodać pieprz, a do tego dodatkowe warzywa, np. chili.

Takie wytrawne ciasto wymaga wytrawnego nadzienia ze śmietany, twarogu, sera, rzodkiewki i szczypiorku.

Rolada marchewkowa: potrzebne przybory

Do przygotowania rolady marchewkowej potrzebować będziemy dwóch misek, noża, łyżki, formy do pieczenia, papieru do pieczenia, ścierki kuchennej, sitka i piekarnika.

Rolada marchewkowa: przygotowanie składników

Urok rolady marchewkowej polega na tym, że marchewka jest składnikiem ciasta, a nie nadzienia, które możemy dowolnie zmieniać, więc to ciasto jest tu kluczowym elementem.

Składniki do rolady marchewkowej – masło, ser, jajka i sama marchew – powinny być ogrzane do temperatury pokojowej, czyli musimy wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.

W czasie, gdy składniki się ogrzewają, możemy przygotować sobie potrzebne przybory. Blachę do pieczenia mniej więcej 25x35 cm smarujemy tłuszczem, a potem wykładamy papierem do pieczenia, który też natłuszczamy po ułożeniu. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Rolada marchewkowa: przygotowanie ciasta

Urok rolady marchewkowej polega na tym, że marchewka jest składnikiem ciasta, a nie nadzienia, które możemy dowolnie zmieniać, więc to ciasto jest tu kluczowym elementem.

Zaczynamy od obrania i starcia marchewki. Ścieramy ją na drobno, na małych oczkach.

Następnie w misce ubijamy jajka przez ok. 3 minuty, do uzyskania puszystej piany, a następnie dodajemy do niej miarowo cukier i olej, ciągle energicznie mieszając i ubijając masę.

W drugiej misce łączymy pozostałe suche składniki: mąkę, cukier waniliowy, sól, sodę, cynamon, imbir i proszek do pieczenia. Mieszamy ostrożnie, by nie napylić, a potem suche składniki przesypujemy do miski z rozrobioną masą jajeczną. Mieszamy wszystko łyżką, znowu uważając, by się nie pyliło, a potem dodajemy marchewkę. Jeśli wydaje się nieco zbyt wilgotna, możemy wycisnąć z niej nadmiar soku dłonią.

Nasze ciasto na roladę marchewkową jest już gotowe! Teraz trzeba je upiec.

Rolada marchewkowa: pieczenie i zawijanie ciasta

Ciasto wkładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gdy ciasto się upiecze, musimy je jeszcze zrolować. Wykładamy na blat ściereczkę i posypujemy ją przez sitko cukrem pudrem. Wykładamy na nią ciasto, stawiając formę do góry dnem. Następnie zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto zawijamy w ściereczkę. Cukier puder sprawi, że ciasto nie przyklei się do ścierki, a ścierka – że ciasto nie zlepi się same z sobą. Odstawiamy roladę do wystygnięcia.

Nasza rolada marchewkowa jest już prawie gotowa. Trzeba ją jeszcze nadziać.

Rolada marchewkowa: przygotowanie nadzienia

Przygotowanie nadzienia do rolady marchewkowej na szczęście jest bardzo proste. Masło ubijamy na puszysty krem razem z serkiem kremowym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na rozwiniętą roladę. Następnie zwijamy roladę z powrotem (oczywiście już bez ścierki).

To już wszystko – po godzinie dalszego studzenia nasza rolada marchewkowa jest gotowa do spożycia!

Rolada marchewkowa: podanie

Do rolady marchewkowej ze słodkim nadzieniem najlepiej pasuje posypka z cukru pudru, ale można wykorzystać dowolne inne posypki i polewy, wedle własnego gustu i uznania.

Rolada marchewkowa: urozmaicenia

Do startej marchewki możemy dodać także inne warzywa i przyprawy, np. papryczkę chilli i pieprz zamiast cynamonu. Takie mocno warzywne, wytrawne ciasto, powinno zostać uzupełnione o wytrawne nadzienie. Można je wykonać np. miksując twaróg, śmietanę, startą rzodkiewkę i ser, oraz posiekany szczypiorek z dodatkiem soli i pieprzu.

Następny artykuł