Smakosze.pl Przepisy Rolada marchewkowa, czyli wypiek warzywny na słodko
pixabay.com

Rolada marchewkowa, czyli wypiek warzywny na słodko

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Rolada marchewkowa: dla kogo?

Rolada marchewkowa przypadnie do gustu wszystkim fanom domowych wypieków i oryginalnych smaków. Połączenie marchewki ze słodkim ciastem i nadzieniem daje wiele przyjemności i na długo zapada w pamięć.

W zależności od tego, czy chcemy, by nasze ciasto było bardziej słodkie czy bardziej warzywne, możemy upiec ciasto z nadzieniem waniliowym lub śmietanowo-warzywnym. Dzięki temu roladę marchewkową łatwo dopasować do okazji i własnych gustów.

Rolada marchewkowa: na jaką okazję?

Rolada marchewkowa to pyszny i oryginalny wypiek, który sprawdzi się wszędzie tam, gdzie na miejscu jest słodkie ciasto. Czy to poczęstunek po rodzinnym obiedzie, impreza urodzinowa czy np. Boże Narodzenie, słodka i aromatyczna rolada marchewkowa będzie znakomitym deserem.

Rolada marchewkowa: ile kalorii?

Rolada marchewkowa na słodko zawiera sporo różnego rodzaju cukrów, jest nieco kaloryczna. W wariancie wytrawnym, z nadzieniem warzywnym, jest mniej słodka, ale takie nadzienie nadal bazuje na śmietanie. Trzeba więc powiedzieć jasno, że rolada marchewkowa nie jest daniem dietetycznym. Oczywiście, nigdy nie miała nim być. To przysmak, mający dać przyjemność w chwilach wolnych od diety i zmartwień.

Rolada marchewkowa: trudność

Rolada marchewkowa to ciasto dość proste do zrobienia. Nie wymaga umiejętności obsługi skomplikowanych sprzętów kuchennych.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy