Roladki schabowe ze szparagami
Sezon na szparagi już trwa i do końca czerwca będziemy mieć możliwość przetestowania przepisu na roladki schabowe ze szparagami z najświeższych upraw.
Roladki schabowe ze szparagami: składniki
6 plastrów mięsa ze schabu
6 plasterków miękkiego żółtego sera
1 zielonych pęczek szparagów
sól i pieprz
olej do smażenia
Roladki schabowe ze szparagami: przygotowanie
Plastry schabu oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej przed rozbijaniem położyć na plastrze schabu kawałek folii spożywczej, wtedy tłuczek nie porwie włókien mięsa.
Zielone szparagi płuczemy, odcinamy ok. 1-2 cm zdrewniałych końcówek. Wrzucamy na osoloną i gotującą się wodę. Wyciągamy po ok. 2-3 minutach. Łodygi szparagów przecinamy tak, aby mieściły się na rozbitym plastrze schabu, w który będziemy je zawijać.
Schab oprószamy solą i pieprzem, układamy na każdym plaster sera oraz 5-6 kawałków szparagów. Zawijamy roladki schabowe ciasno i związujemy je sznurkiem lub spinamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i na średnim ogniu smażymy roladki schabowe ze szparagami aż nabiorą złotego koloru. Wszystkie układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Roladki schabowe ze szparagami: porady
Roladki schabowe ze szparagami można podawać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i cebuli dymki.
Roladki schabowe ze szparagami można ubogacić smakowo dodając do środka plasterek szynki szwarcwaldzkiej lub włoskiej prosciutto crudo. Jako nadzienie ze szparagami i szynką dobrze będzie współgrało również awokado.
Roladki schabowe ze szparagami można przed smażeniem obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na głębszym oleju przez 8 minut z każdej strony. Wtedy nie trzeba ich już zapiekać.
Roladki schabowe ze szparagami sprawdzą się również jako danie na grilla.