Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewająca zupa z dyni, prostszego przepisu nie znajdziesz
Canva - margouillatphotos

Rozgrzewająca zupa z dyni, prostszego przepisu nie znajdziesz

25 marca 2022
Autor tekstu: Agata Kaszuba

Dynia, z pozoru nijakie warzywo, jest prawdziwą studnią zdrowia. Warto więc przyjrzeć mu się uważniej i zapoznać się z kilkoma sprawdzonymi przepisami, które pozwolą nam wprowadzić dynię na stałe do naszego rodzinnego menu. Tym razem chcemy zaprezentować Wam niezawodny przepis na zupę z dyni.

Wybór i przygotowanie dyni

Wybranie odpowiedniej dyni, to połowa sukcesu. Istnieje wiele odmian, a każda nadaje się do czegoś innego. Wybierając taką, która najlepiej sprawdzi się w kuchni, powinniśmy pochylić się nad dynią piżmową oraz dynią olbrzymią. Szukaj takich, które maja symetryczny kształt, żywy kolor i są ciężkie.

Gdy już znajdziesz odpowiednie warzywo, to pora przystąpić do krojenia. Może być to jednak trochę problematyczne, gdyż dynia jest dość twarda. Najlepiej wybrać do pomocy długi, ostry, masywny nóż. Najpierw odcinamy górę wraz z łodygą, następnie kroimy dynię na pół lub na ćwiartki i dokładnie usuwamy miąższ wraz z pestkami.

Te ostatnie, możesz oddzielić od reszty odpadów i uprażyć lub upiec w piekarniku. Sprawdzą się, jako dodatek do innych dań lub jako zdrowa przekąska do chrupania w chwili słabości.

Czasami, gdy dynia ma grubą skórę, przed rozpoczęciem gotowania należy ją usunąć – może być zbyt twarda i gorzka w smaku. Gdy już przygotujesz warzywo do gotowania, pamiętaj aby zużyć je tego samego dnia. Dlatego, gdy na kuchennym stole pojawia się ogromna dynia, wszyscy domownicy już wiedzą, że przed nimi dni zapełnione dyniowymi wariacjami.

Zupa z dyni – przepis

Do przygotowania pysznej, rozgrzewającej zupy dyniowej potrzebujesz:

- 1 średnia dynia- 3 ziemniaki- 4 marchewki- 1 litr bulionu- 1 cebula- sok z połowy cytryny- pół łyżeczki zmielonego imbiru-sól, pieprz- gałka muszkatołowa- 100 ml śmietany 30 %

Przed przystąpieniem do gotowania zupy dyniowej, warto przygotować sobie bulion, który, na dalszym etapie, będziemy dodawać do reszty składników.

Po obraniu i pokrojeniu dyni w kostkę, wrzucamy ją na patelnie razem z marchewką, surowymi ziemniakami oraz cebulą. Dodajemy odrobinę masła i delikatnie podsmażamy wszystkie warzywa. Gdy lekko się zarumienią, przekładamy wszystko do garnka zalewając, wcześniej przygotowanym, bulionem.

Dodajemy przyprawy i powoli gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się bardzo miękkie. Powinny delikatnie się rozpadać. Następnie odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko na gładką masę. Śmietanę możesz dodać w trakcie miksowania lub bezpośrednio na talerz. Oprócz funkcji smakowej będzie też pełniła funkcję dekoracyjną. Skosztuj zupy i w razie konieczności jeszcze odrobinę dopraw. Ostateczny smak powinien być ostry, wyrazisty, o delikatnym posmaku imbiru.

Tak przygotowaną zupę możesz podać wraz z grzankami uprażonymi na patelni lub bagietką zapiekaną z serem i masłem czosnkowym. Jeśli rezygnujesz z wersji wegetariańskiej przygotowywanej na warzywnym wywarze, to warto usmażyć chrupiące kawałki boczku, które wspaniale komponują się z dyniowym smakiem zupy, a także, podane w postaci długich pasków, pięknie udekorują nam talerz. Zupa dyniowa od paru lat uważana jest za potrawę z wyższej półki. Dzięki wykwintnemu smakowi oraz sezonowości warzywa, potrawa ta jest często podawana w dobrych restauracjach.

Obserwuj nas w
autor
Agata Kaszuba

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy