Rozkoszne, włoskie tiramisu - przepis na niezapomniany deser
Włoskie tiramisu
Delikatny krem mascarpone w połączeniu z likierem amaretto oraz mocnym espresso to zdecydowanie jedno z lepszych deserów jakie mogli wymyślić Włosi, bowiem serwują oni swoje tiramisu już od lat 60 XX wieku. Miasto w którym go wymyślono nie jest do końca sprecyzowany, ale nie przeszkadzało to w tym, aby wymyślić różne przepisy na tiramisu z różnych regionów Włoch. Ciekawostką jest też to, że tradycyjnie tiramisu spożywane jest przez Włochów na drugie śniadanie do espresso, czyli nie na deser, jakby się mogło wydawać. My preferujemy tiramisu o każdej porze dnia i nocy!
Składniki na tiramisu rodem ze słonecznej Italii
Tradycyjnie we Włoszech używa się do tiramisu wina marsala zamiennie z likierem amaretto, więc obie te opcje będą skuteczne w tworzeniu tego pysznego ciasta, ale my dziś postawimy na przepis z amaretto.
Składniki:
- 250 g biszkoptów podłużnych, zamiennie okrągłych- 500 g serka mascarpone- 4 duże jajka- 50 g cukru- 90 ml likieru amaretto- 250 ml mocnego espresso- tabliczka czekolady- sól
Przygotowanie tiramisu
Zaparz mocne espresso, a następnie zostaw je, aby ostygło, potem dodaj likier amaretto, wymieszaj.Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, a następnie dodać do tego serek mascarpone i wszystko razem zmiksować, aby się połączyło. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i kolejno zacznij ją powoli, delikatnie dodawać do masy z żółtek i mascarpone.
Espresso przełóż do naczynia w którym będziesz mógł maczać biszkopty, zanurzaj je całe w kawie, a następnie układaj na blaszce bądź naczyniu do ciast. Pamiętaj, aby zostawić część biszkoptów na drugą warstwę. Na pierwszą partię biszkoptów wyłożyć część masy mascarpone i rozprowadź ją równo, następnie kolejną partię biszkoptów namocz w kawie i ułóż na wierzchu, przykryj kolejną masą mascarpone. Czekoladę zetrzyj na tarce nad ostatnią warstwą kremu. Wstaw do lodówki, aby tiramisu stężało i nie rozpadło się podczas krojenia.Podawaj z kawą oraz dobrym humorem.
Fit tiramisu
Po wersji mocno kalorycznej, ale jakże przepysznej! Przyszedł czas na fit przepis na tiramisu. Jest to dobra alternatywa dla osób na diecie, ponieważ w tym przypadku tiramsu może zastąpić jeden posiłek. Do słodzenia kremu serowego możesz zastoswać inne zamienniki cukru, niż miód, wtedy musisz słodzić i próbować, aby osiągnąć idealny balans między słodyczą, a smakiem sera ricotty oraz skyr.
Składniki
- 150 g skyra naturalnego- 150 g ricotty- 2 łyżki miodu- 150 ml espresso- biszkopty- gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao
Ilość biszkoptów zależna jest od tego, czy przygotowujesz fit tiramisu jako posiłek, czy na deser w mniejszych pucharkach.
Przygotowanie
Zaparz mocne espresso i pozostaw do ostygnięcia.Skyr, ricottę oraz miód zmiksować na jednolitą masę, jeśli masa będzie za mało słodka dodaj odrobinę więcej miodu.Biszkopty zamaczaj w espresso, a następnie układaj w wybranym naczyniu, a następnie wyłóż część kremu, ponownie zamocz biszkopty w espresso i wyłóż na masę, kolejno wyłóż krem z ricotty i skyra. Na wierzch zetrzyj gorzką czekoladę, zamiennie możesz tutaj użyć prawdziwego kakao. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.
Tiramisu na dwa sposoby
Dowiedziałeś się właśnie, jak przygotować tiramisu w swojej pełnej krasie, bardzo słodkie i mocno kawowe oraz te lżejsze, ale równie pyszne. Zachęcamy, aby wypróbować obu przepisów, aby mieć porównanie, które z wyżej wymienionych ciast smakuje lepiej, czy może oba są jednakowo słodkie i zadowalające? W obu przypadkach pamiętaj, aby schłodzić tiramisu przed podaniem w przeciwnym razie krem może zacząć się bardzo szybko roztapiać, szczególnie jeśli zamierzasz podać swoje tiramisu w dzień gorącego lata.