

6 Kwietnia 2021
Rozpływający się w ustach schab z suszonymi pomidorami
Schab z suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Rozpływa się w ustach, jest kruchy i bardzo delikatny, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jak przygotować wyśmienity schab z suszonymi pomidorami?
Właściwości suszonych pomidorów
Ponieważ są zwykle sprzedawane w zalewie z oliwy z oliwek, pomagają wchłaniać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Warto dodać, że suszone pomidory zawierają również mikroelementy: wapń, żelazo, magnez i potas. Wśród przeciwutleniaczy zawartych w suszonych pomidorach znajdują się karotenoidy, w tym β-karoten, wspomagające wzrok i zapobiegające chorobom serca.
Schab z suszonymi pomidorami - składniki
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 600 g schabu,
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 ml białego wina półwytrawnego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 200 ml gorącej wody,
- 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie.
Przygotowanie schabu z suszonymi pomidorami
Rozgrzej oliwę w szerokim garnku, następnie dodaj plastry wieprzowiny. Smaż z obu stron na dużym ogniu na złoty kolor, następnie dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.
Wlej gorącą wodę i wino. Dopraw sosem sojowym, dodaj suszone pomidory i oliwę z oliwek. Przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około 1 godzinę 15 minut lub do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie mniej więcej w połowie ugotowane, przekręć plastry mięsa na drugą stronę.
Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, przesiewając ją przez sito. Wymieszaj i zagotuj wszystko razem.
Propozycja podania schabu z suszonymi pomidorami
Schab z powodzeniem można podawać z kaszą bulgur, kaszą gryczaną lub ziemniakami. Świetnie komponuje się również z surówkami ze świeżych warzyw.