Rozpływający się w ustach schab z suszonymi pomidorami
pixabay.com

Rozpływający się w ustach schab z suszonymi pomidorami

Schab z suszonymi pomidorami to doskonały pomysł na niedzielny, rodzinny obiad. Rozpływa się w ustach, jest kruchy i bardzo delikatny, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jak przygotować wyśmienity schab z suszonymi pomidorami?

Właściwości suszonych pomidorów

Ponieważ są zwykle sprzedawane w zalewie z oliwy z oliwek, pomagają wchłaniać rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K. Warto dodać, że suszone pomidory zawierają również mikroelementy: wapń, żelazo, magnez i potas. Wśród przeciwutleniaczy zawartych w suszonych pomidorach znajdują się karotenoidy, w tym β-karoten, wspomagające wzrok i zapobiegające chorobom serca.

Schab z suszonymi pomidorami - składniki

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 600 g schabu,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 ml białego wina półwytrawnego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 200 ml gorącej wody,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie.

Przygotowanie schabu z suszonymi pomidorami

Rozgrzej oliwę w szerokim garnku, następnie dodaj plastry wieprzowiny. Smaż z obu stron na dużym ogniu na złoty kolor, następnie dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.

Wlej gorącą wodę i wino. Dopraw sosem sojowym, dodaj suszone pomidory i oliwę z oliwek. Przykryj garnek i duś na małym ogniu przez około 1 godzinę 15 minut lub do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie mniej więcej w połowie ugotowane, przekręć plastry mięsa na drugą stronę.

Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, przesiewając ją przez sito. Wymieszaj i zagotuj wszystko razem.

Propozycja podania schabu z suszonymi pomidorami

Schab z powodzeniem można podawać z kaszą bulgur, kaszą gryczaną lub ziemniakami. Świetnie komponuje się również z surówkami ze świeżych warzyw.

Następny artykuł