Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym bekonem
Klasyczna sałatka cezar to popularny przepis, idealny przez cały rok. W wersji z jajkiem i chrupiącym bekonem jest jeszcze smaczniejsza! Sekretem udanego przepisu jest odpowiedni dressing do sałatki.
Skąd wzięła się sałatka cezar?
Sałatka cezar jest znana i serwowana na całym świecie. Za twórcę tej sałatki uważa się Ceasara Cardiniego, znanego włoskiego kucharza, który w meksykańskim mieście Tijuana prowadził popularną restaurację. Mówi się, że stworzył on ten przepis w 1924 roku, kiedy to po wyczerpaniu zapasów musiał przygotować coś z pozostałych w kuchni składników. Tak ponoć zaczęła się historia tej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki oraz ser parmezan. Ale czy tak było w rzeczywistości? Popularność tej sałatki jest tak ogromna, że naprawdę wiele osób przypisuje sobie jej autorstwo. Jest też wiele wersji tej sałatki. My przedstawiamy ciekawą wersję, ale nie zabraknie też czegoś dla osób, które lubią klasykę!
Sałatka cezar z jajkiem i chrupiącym bekonem - jak ją przygotować?
Do tej sałatki potrzebne będą:
-
4 jajka
-
3 plastry bekonu
-
2 grube kromki chleba (1-2 dniowe), pokrojone w kostkę
-
1 łyżka oleju
-
1 sałata rzymska, pokrojona w kawałki
-
40 g wiórek z parmezanu.
Przygotowanie:
Umieść jajka w małym rondelku i zalej taką ilością zimnej wody, aby je przykryły. Załóż pokrywkę i doprowadź wodę do wrzenia. Zdejmij z ognia, odstaw i zostaw pod przykryciem przez około 10 minut, aż będą gotowe na twardo.
W międzyczasie bekon usmaż na suchej patelni, smaż go tak długo, aż stanie chrupiący. Połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok do ostygnięcia.
Wrzuć pokrojony chleb do oleju, wymieszaj dokładnie. Przełóż na nagrzaną, suchą patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu, często obracając, do czasu aż staną się chrupiącymi i złocistymi grzankami.
W dużej misce wymieszaj sałatkę z dressingiem. Pokrój boczek na małe kawałki dodaj do sałaty.
Jajka obierz, dodaj do sałaty. Na koniec dodaj wiórki parmezanu, sól oraz pieprz do smaku.
Przepis na sos do sałatki cezar
Dressing do sałatki cezar zrobisz w domu - oto potrzebne składniki:
-
4 łyżki majonezu
-
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
-
1 łyżeczkę musztardy sarepskiej
-
1 łyżeczkę soku z cytryny
-
1 łyżeczkę sosu worcestershire
-
Sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem. Polej nim sałatę, a następnie wymieszaj dokładnie.
Sałatka cezar z anchois - jak ją przygotować?
W tej wersji zamiast bekonu i jajek do sałatki dodajemy anchois. Jeśli je lubisz, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu.
-
2 anchois w oleju, odsączone i bardzo drobno pokrojone
-
2 grube kromki chleba (1-2 dniowe), pokrojone w kostkę
-
1 łyżka oleju
-
1 sałata rzymska, pokrojona w kawałki
-
40 g wiórek z parmezanu.
Przygotowanie:
Wrzuć pokrojony chleb do oleju, wymieszaj dokładnie. Przełóż na nagrzaną, suchą patelnię i smaż na małym lub średnim ogniu, często obracając, aż staną się chrupiącymi i złocistymi grzankami.
W dużej misce wymieszaj sałatkę z dressingiem. Pokrój anchois na małe kawałki dodaj do sałaty.
Na koniec dodaj wiórki parmezanu, sól oraz pieprz do smaku. Gotowe!