Smakosze.pl Przepisy Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
Wikipedia / Mariuszjbie / CC BY-SA 3.0

Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak

19 listopada 2020
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.

Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy

Ne da się ukryć, że w każdym domostwie sałatka jarzynowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jednak to na co się zdecydował Karol Okrasa, może przyprawić o nie lada konsternację. Trzeba przyznać, że dodatek w postaci puree z jabłek, nie jest czymś standardowym.

Sałatka jarzynowa według przepisu mistrza kulinariów jest niezwykle smakowita. Wszystko za sprawą niecodziennego dodatku, który znakomicie podkręca smak klasycznego specjału . Sałatka jarzynowa najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie była tak pyszna.

Wyborna sałatka jarzynowa według przepisu Karola Okrasy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis można uznać za wyjątkowo intuicyjny . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 marchewki

  • 2 ziemniaki

  • korzeń selera

  • 2 pietruszki

  • 4 ogórki kiszone

  • cebula

  • 2 jajka

  • 150 g groszku (może być mrożony)

  • 60 g majonezu

  • 45 ml śmietany 18%

  • 2 jabłka

  • 30 g miodu

  • 2 cytryny

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • cukier

Fantastyczna sałatka jarzynowa ekspresowo znika z talerzy

Sałatka jarzynowa tej odsłonie jest nie lada gratką dla wielbicieli swojskich smaków. Na początku umyte warzywa gotujemy w wodzie z solą i pieprzem. Nie powinny być obrane, ani pokrojone . Robimy to dopiero w późniejszym etapie przygotowań.

Jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na kawałki. Miód umieszczamy na zimnej patelni i stopniowo podgrzewamy . Kiedy zauważymy, że zaczął się karmelizować, wówczas dodajemy do niego jabłka. Całość prażymy i co jakiś czas mieszamy.

Jabłka stały się już miękkie? Dodajemy do nich wtedy sok z jednej cytryny. Całość blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Nasz mus jabłkowy jest już gotowy. Teraz możemy wrócić do ugotowanych warzyw. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i cebulą.

Pokrojoną cebulę warto sparzyć gorącą wodą i odcisnąć . Wszystkie warzywa mieszamy i wzbogacamy je o groszek. Ugotowane jajka na twardo kroimy w kostkę. Możemy ułożyć je na wierzchu lub zmieszać z pozostałymi składnikami.

Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Puree jabłkowe mieszamy z majonezem i śmietaną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw i starannie mieszamy. Całość wzbogacamy o posiekany koperek. Po kilku godzinach smaki się połączą.

Źródło: Kuchnia Lidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy