Nie mieści się w głowie, co Okrasa dodaje do sałatki jarzynowej. Zaskakujący składnik podkręca jej smak
Z całą pewnością sałatka jarzynowa uchodzi za jeden z tych specjałów, który można zajadać całym rokiem. Warzywa i jajka zmieszane z dodatkiem majonezu można przygotować nieco inaczej. Karol Okrasa potwierdził to w niezwykle smakowity sposób.
Sałatka jarzynowa od Karola Okrasy
Ne da się ukryć, że w każdym domostwie sałatka jarzynowa jest przygotowywana odrobinę inaczej. Jednak to na co się zdecydował Karol Okrasa, może przyprawić o nie lada konsternację. Trzeba przyznać, że dodatek w postaci puree z jabłek, nie jest czymś standardowym.
Sałatka jarzynowa według przepisu mistrza kulinariów jest niezwykle smakowita. Wszystko za sprawą niecodziennego dodatku, który znakomicie podkręca smak klasycznego specjału . Sałatka jarzynowa najprawdopodobniej jeszcze nigdy nie była tak pyszna.
Wyborna sałatka jarzynowa według przepisu Karola Okrasy jest bardzo prosta w przygotowaniu. Przepis można uznać za wyjątkowo intuicyjny . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
3 marchewki
-
2 ziemniaki
-
korzeń selera
-
2 pietruszki
-
4 ogórki kiszone
-
cebula
-
2 jajka
-
150 g groszku (może być mrożony)
-
60 g majonezu
-
45 ml śmietany 18%
-
2 jabłka
-
30 g miodu
-
2 cytryny
-
koperek
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Fantastyczna sałatka jarzynowa ekspresowo znika z talerzy
Sałatka jarzynowa tej odsłonie jest nie lada gratką dla wielbicieli swojskich smaków. Na początku umyte warzywa gotujemy w wodzie z solą i pieprzem. Nie powinny być obrane, ani pokrojone . Robimy to dopiero w późniejszym etapie przygotowań.
Jabłka obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je na kawałki. Miód umieszczamy na zimnej patelni i stopniowo podgrzewamy . Kiedy zauważymy, że zaczął się karmelizować, wówczas dodajemy do niego jabłka. Całość prażymy i co jakiś czas mieszamy.
Jabłka stały się już miękkie? Dodajemy do nich wtedy sok z jednej cytryny. Całość blendujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Nasz mus jabłkowy jest już gotowy. Teraz możemy wrócić do ugotowanych warzyw. Obieramy je i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i cebulą.
Pokrojoną cebulę warto sparzyć gorącą wodą i odcisnąć . Wszystkie warzywa mieszamy i wzbogacamy je o groszek. Ugotowane jajka na twardo kroimy w kostkę. Możemy ułożyć je na wierzchu lub zmieszać z pozostałymi składnikami.
Sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Puree jabłkowe mieszamy z majonezem i śmietaną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Powstały sos dodajemy do warzyw i starannie mieszamy. Całość wzbogacamy o posiekany koperek. Po kilku godzinach smaki się połączą.
Źródło: Kuchnia Lidla