Smakosze.pl Przepisy Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą, szybki przepis
pixabay.com

Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą, szybki przepis

25 marca 2022
Autor tekstu: Małas Karolina

Oba te składniki: ananas i kukurydza, są słodkie w smaku, ale w sałatce z poniższego przepisu nie będą mdłe. A stanie się tak za sprawą konkretnego dodatku, którym jest… natka pietruszki! Polecamy spróbować takiego połączenia - nie zawiedziecie się.

Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: składniki

  • 200 g ryżu białego

  • ½ puszki słodkiej kukurydzy

  • 4 plastry ananasa z puszki

  • ½ czerwonej papryki

  • 1 pierś z kurczaka

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • majonez

  • słodka papryka

  • sól i pieprz

Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: przygotowanie

Pierś z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rwiemy przy użyciu dwóch widelców, aby powstał tak zwany pulled chicken. Wedle gustu takie porwane kawałki możemy jeszcze rozdrobnić nożem.

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na 200 g sypkiego ryżu używamy 400-500 ml wody. Ugotowany ryż studzimy w dużej misce.

Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Kroimy w kostkę również czerwoną paprykę, a natkę pietruszki siekamy drobno. Wszystkie te składniki, kukurydzę oraz mięso z kurczaka dodajemy do ryżu i mieszamy.

Teraz ostatni krok! Do sałatki z ananasem i kukurydzą dodajemy majonez. Jego ilość odmierzamy wedle uznania. Najlepiej dodawać go stopniowo, by nie przesadzić. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie podajemy.

Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: porady

Zamiast mięsa z kurczaka można również użyć tofu pokrojonego w kostkę i usmażonego. Jeżeli dodatkowo wymienimy majonez na wegański, to naszą sałatkę będą mogli śmiało spożywać osoby na diecie bezmięsnej lub wegańskiej.

Mięso kurczaka można również ugotować na parze, a do przyprawienia użyć swoich ulubionych przypraw.

Do sałatki ryżowej z ananasem i kukurydzą pasować będzie zarówno zwykły biały ryż, jak i parboiled, basmati czy jaśminowy. Można wypróbować także ryż brązowy, ten jednak będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy