Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą, szybki przepis
Oba te składniki: ananas i kukurydza, są słodkie w smaku, ale w sałatce z poniższego przepisu nie będą mdłe. A stanie się tak za sprawą konkretnego dodatku, którym jest… natka pietruszki! Polecamy spróbować takiego połączenia - nie zawiedziecie się.
Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: składniki
-
200 g ryżu białego
-
½ puszki słodkiej kukurydzy
-
4 plastry ananasa z puszki
-
½ czerwonej papryki
-
1 pierś z kurczaka
-
1 pęczek natki pietruszki
-
majonez
-
słodka papryka
-
sól i pieprz
Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażymy z obu stron na złoty kolor. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie rwiemy przy użyciu dwóch widelców, aby powstał tak zwany pulled chicken. Wedle gustu takie porwane kawałki możemy jeszcze rozdrobnić nożem.
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na 200 g sypkiego ryżu używamy 400-500 ml wody. Ugotowany ryż studzimy w dużej misce.
Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Kroimy w kostkę również czerwoną paprykę, a natkę pietruszki siekamy drobno. Wszystkie te składniki, kukurydzę oraz mięso z kurczaka dodajemy do ryżu i mieszamy.
Teraz ostatni krok! Do sałatki z ananasem i kukurydzą dodajemy majonez. Jego ilość odmierzamy wedle uznania. Najlepiej dodawać go stopniowo, by nie przesadzić. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie podajemy.
Sałatka ryżowa z ananasem i kukurydzą: porady
Zamiast mięsa z kurczaka można również użyć tofu pokrojonego w kostkę i usmażonego. Jeżeli dodatkowo wymienimy majonez na wegański, to naszą sałatkę będą mogli śmiało spożywać osoby na diecie bezmięsnej lub wegańskiej.
Mięso kurczaka można również ugotować na parze, a do przyprawienia użyć swoich ulubionych przypraw.
Do sałatki ryżowej z ananasem i kukurydzą pasować będzie zarówno zwykły biały ryż, jak i parboiled, basmati czy jaśminowy. Można wypróbować także ryż brązowy, ten jednak będzie wymagał dłuższego czasu gotowania.