Smakosze.pl Przepisy Sałatka z arbuzem i fetą – kulinarna lekkość bytu
pixabay.com

Sałatka z arbuzem i fetą – kulinarna lekkość bytu

25 marca 2022

Sałatkowy zawrót głowy

Które z owoców najlepiej sprawdzają się w wytrawnych sałatkach? Przede wszystkim te, które odznaczają się lekkością – arbuz, truskawki, winogrona, pomarańcze. Nadają daniom lekko słodkiego posmaku, dzięki czemu świetnie komponują się z serami, które mają nieco ostrzejszy charakter, jak np. feta, gorgonzola, parmezan. Zestawiając ze sobą tego typu składniki doprowadzamy do przełamania smaków, co paradoksalnie – zamiast działać na swoją niekorzyść – dodatkowo podkręca ich walory. Dzięki swego rodzaju „działaniu na kontrze”, mogą uwydatnić się absolutnie wszystkie doznania zmysłowe.

Wszystkie, ponieważ zyskuje na tym nie tylko zmysł smaku, lecz także węch oraz wzrok. Wartość wizualna tego typu sałatek jest nie do przecenianie – a przecież często „jemy oczami”! Najlepszym tego przykładem jest właśnie sałatka z fetą i arbuzem. Jest to feeria kolorów, różnorodność tekstur poszczególnych składników i wielość aromatów. A do tego – co nie bez znaczenia w naszej współczesnej, pędzącej codzienności – jest to danie niemalże błyskawiczne w przygotowaniu i proste. Nawet jeśli więc nie czujesz się mistrzem czy mistrzynią kuchni, na pewno zabłyśniesz!

Sałatka z arbuzem i fetą - przepis

Składniki:

  • 2 garści rukoli

  • Około 10-15 arbuza pokrojonego w kostki (bez pestek)

  • ½ czerwonej cebuli

  • 50 g sera feta

  • Około 10 czarnych oliwek

  • Garść orzechów włoskich

  • Oliwa z oliwek

  • Glassa balsamiczna lub ocet balsamiczny

  • Sól, pieprz

  • Kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Rukolę umyj i osusz.

  2. Cebulę pokrój w piórka, oliwki przekrój na pół, a arbuza w opisane wcześniej kostki. W podobnej wielkości kostki pokrój też fetę.

  3. Podpraż orzechy włoskie – suchą patelnię podgrzej, wrzuć na nią orzechy i podprażaj na małym ogniu. Co chwilę mieszaj drewnianą łopatką lub przerzucaj orzechy ruchami patelni. Będą gotowy, gdy tylko lekko się zarumienią.

  4. Przygotuj sos: kilka łyżek oliwy wymieszaj z kilkoma łyżkami glassy lub octu balsamicznego. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz.

  5. Rukolę wymieszaj z cebulą, oliwkami, arbuzem i fetą (pamiętaj, że feta łatwo może się rozpaść, dlatego warto robić to delikatnie). Całość polej sosem, a na wierzch posyp podprażone orzechy i połóż kilka listków mięty.

W takiej formie sałatka najlepiej smakuje ze świeżą bagietką, ale znakomicie sprawdzą się też maślane croissanty.

A jeśli jest to wersja przygotowywana na kolację dla dorosłych, najlepiej zestawić ją z białym lub różowym winem. Są bowiem lekkie i co się z tym wiąże, nie przytłoczą dania swoją intensywnością. Co ważne, do sałatek, które mają w swoim składzie owoce lub sos wpadający w nuty słodyczy, dobrze pasują wina półsłodkie.

Sałatka z arbuza i fety – czego jeszcze spróbować?

Pamiętaj, że jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem w sałatce, zawsze możesz go pominąć. W tej, rzecz jasna, kluczowe są arbuz i feta – akurat po rezygnacji z nich danie straci swoją wyjątkowość. Jeśli jednak nie masz akurat ochoty na ostrość cebuli lub nie jesteś fanem/fanką oliwek, śmiało możesz odłożyć je na bok. Rukolę spokojnie możesz zamienić na bardziej neutralną sałatę lodową, a orzechy włoskie na prażone pestki słonecznika czy orzechy piniowe.

A skoro o bazie opisanej tu sałatki wspomnieliśmy – arbuzie i serze – warto zaznaczyć, że bardzo popularną wersją jest podawanie sałatki opartej w zasadzie tylko o te dwa składniki. Arbuza i fetę kroimy wtedy w podobne do siebie kosteczki, mieszamy z oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z limonki, dodajemy świeżą miętę i gotowe. Jeśli zaś ograniczasz w swojej diecie tłuszcz, możesz zrobić sos bez oliwy, a tylko z soku z limonki i odrobiny miodu lub syropu klinowego – będzie to co prawda odtłuszczona wersja, ale słodsza i nieco bogatsza w węglowodany.

Niezależnie jednak od tego, jaką wersję wybierzesz, sałatka z arbuza i fety będzie pysznym i błyskawicznym w przygotowaniu pomysłem. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i w formie przekąski czy dodatku do obiadu, np. do pieczonej, lekko skropionej sokiem z cytryny ryby.

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Miłkowska

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy