Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta podam ten pasztet. Znalazłem przepis z 1918 roku
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 14:06

Na święta podam ten pasztet. Znalazłem przepis z 1918 roku

pasztet
Fot. Shutterstock

Oto ponadstuletni, sprawdzony przepis na pasztet domowy. Choć receptura jest wiekowa, samo danie cieszy tak samo, jak cieszyło naszych przodków pokolenia temu. Taki pasztet będzie powiewem tradycji na i tak już tradycyjnym świątecznym stole.

Domowy pasztet na Wielkanoc

Choć o pasztetach nie można powiedzieć, by były zapomnianymi daniami, daleko im do dawnej popularności. Sto lat temu i więcej były pozycją obowiązkową na każdym stole. Dawały też olbrzymie pole do popisu kucharzom i kucharkom.

Ten sprawdzony przepis na pasztet domowy nawiązuje do dawnych czasów. Po przeliczeniu jednostek na używane dzisiaj otrzymujemy danie niezwykle współczesne, a jednocześnie oryginalne. Nie ma też problemu z dostępnością składników.

pasztet (1).jpg
Fot. Canva
Żadna biała kiełbasa. Zupa chrzanowa z tym składnikiem smakuje 100 razy lepiej

Pasztet z wątróbką wieprzową

Ten domowy przepis na pasztet wymaga dodania wątróbki wieprzowej. To jedyny składnik, który może być nieco trudniejszy do kupienia niż wersja drobiowa. Pasztet jest niezwykle wilgotny i doskonale pasuje do sosu żurawinowego.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny (np. łopatki)
  • 1 ćwiartka kurczaka
  • ½ kg boczku wieprzowego
  • 350 g wątróbki wieprzowej (lub drobiowej)
  • 2 jajka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
  • Masło do smażenia, mąka do panierowania
wywar mięsny
Fot. Canva

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Wątróbkę panierujemy w mące i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zdejmujemy ją z patelni, dodajemy nieco masła i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ją, aż będzie złocista.

Mięsa (bez wątróbki) płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy warzywa korzeniowe pokrojone w mniejsze kawałki. Gotujemy przez ok. 3,5 godziny. 

Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, czyścimy z żyłek. Razem z warzywami z bulionu, cebulą i wątróbką przepuszczamy dwa razy przez maszynkę.

piana z białek
Fot. Canva

Masę pasztetową doprawiamy do smaku przyprawami. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i pianę do mięsa. Dolewamy nieco bulionu i wyrabiamy.

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do nich mięso. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. To, czy pasztet jest gotowy, można sprawdzić podobnie jak biszkopt, patyczkiem.

Wypróbuj też przepisy na duszonego dorsza z ziemniakami i malinową chmurkę bez pieczenia.

upieczony pasztet
Fot. Canva