Na święta podam ten pasztet. Znalazłem przepis z 1918 roku

Oto ponadstuletni, sprawdzony przepis na pasztet domowy. Choć receptura jest wiekowa, samo danie cieszy tak samo, jak cieszyło naszych przodków pokolenia temu. Taki pasztet będzie powiewem tradycji na i tak już tradycyjnym świątecznym stole.
Domowy pasztet na Wielkanoc
Choć o pasztetach nie można powiedzieć, by były zapomnianymi daniami, daleko im do dawnej popularności. Sto lat temu i więcej były pozycją obowiązkową na każdym stole. Dawały też olbrzymie pole do popisu kucharzom i kucharkom.
Ten sprawdzony przepis na pasztet domowy nawiązuje do dawnych czasów. Po przeliczeniu jednostek na używane dzisiaj otrzymujemy danie niezwykle współczesne, a jednocześnie oryginalne. Nie ma też problemu z dostępnością składników.

Pasztet z wątróbką wieprzową
Ten domowy przepis na pasztet wymaga dodania wątróbki wieprzowej. To jedyny składnik, który może być nieco trudniejszy do kupienia niż wersja drobiowa. Pasztet jest niezwykle wilgotny i doskonale pasuje do sosu żurawinowego.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg wieprzowiny (np. łopatki)
- 1 ćwiartka kurczaka
- ½ kg boczku wieprzowego
- 350 g wątróbki wieprzowej (lub drobiowej)
- 2 jajka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 1 seler
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
- Masło do smażenia, mąka do panierowania

Pasztet wieprzowo-drobiowy
Wątróbkę panierujemy w mące i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zdejmujemy ją z patelni, dodajemy nieco masła i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ją, aż będzie złocista.
Mięsa (bez wątróbki) płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Dodajemy warzywa korzeniowe pokrojone w mniejsze kawałki. Gotujemy przez ok. 3,5 godziny.
Mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości, czyścimy z żyłek. Razem z warzywami z bulionu, cebulą i wątróbką przepuszczamy dwa razy przez maszynkę.

Masę pasztetową doprawiamy do smaku przyprawami. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i pianę do mięsa. Dolewamy nieco bulionu i wyrabiamy.
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy do nich mięso. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. To, czy pasztet jest gotowy, można sprawdzić podobnie jak biszkopt, patyczkiem.
Wypróbuj też przepisy na duszonego dorsza z ziemniakami i malinową chmurkę bez pieczenia.






































