Sałatka z awokado i pieczonych batatów
Sałatka z awokado i pieczonych batatów
Dlaczego warto jeść awokado
Awokado to popularny owoc, spożywany głównie na surowo. Zapewnia organizmowi dużo wartości odżywczych, które wspomagają prawidłowe jego funkcjonowanie. Reguluje pracę serca, układu nerwowego oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe . Wysoka zawartość zdrowych tłuszczy oraz kwasów Omega 3-6-9 , to mocny argument przemawiający za tym, by awokado na stałe zagościło na naszych stołach. Właśnie ze względu na konsystencję i obecność tych tłuszczów nazywany jest też masłem bogów . To dzięki nim drogocenne składniki odżywcze pochodzące z awokado są łatwiej i szybciej przyswajalne dla organizmu.
Wiele twarzy awokado
Owoc ten jest na tyle wszechstronny, że można go jeść na różne sposoby. Nadaje się do smarowania pieczywa - może zastąpić masło lub margarynę. Idealnie sprawdza się jako baza do wszelkich past do chleba. Nada się również do sałatek, jest też jednym z głównych składników kuchni meksykańskiej. Na jego bazie przyrządza się popularny dip - guacamole , który świetnie pasuje do pieczywa, przekąsek oraz mięs różnego rodzaju. Ugniecione awokado to popularny dodatek do wszelkiego rodzaju farszy – do jajek, naleśników, roladek zawijanych, pasztecików na zimno. Niecodziennym wykorzystaniem jest alternatywa do puree ziemniaczanego – ugniecione w ten sam sposób awokado, pasuje do głównych dań obiadowych, zamiast tradycyjnych, gniecionych ziemniaków.
Bataty
Bataty są lekkim i odżywczym warzywem, a do tego są bardzo bogate w beta-karoten , który jest silnym antyoksydantem . Pataty, bo tak też są określane, mają charakterystyczny słodki smak i aromat. Bataty są bulwami uniwersalnymi, dobrze komponują się więc z wieloma składnikami, a ze względu na sporą słodycz, są również świetnym dodatkiem do deserów. Idealnie sprawdzają się w formie zapiekanek, kremowych zup, puree do obiadu czy w pieczonej formie do sałatek.
Przepis na sałatkę z awokado z pieczonymi batatami
Składniki na sałatkę: • 1 duży słodki ziemniak (batat)• sól, pieprz, 1 łyżka oliwy• 50 g orzechów włoskich lub ziemnych, bez soli• 1 dojrzałe awokado• 100 g rukoli• opcjonalnie przyprawa chili
Składniki, które świetnie komponują się ze składnikami sałatki i można je stosować razem lub zamiennie: pomidorki koktajlowe, oregano, cebula, musztarda dijon, ogórek zielony, liście świeżego szpinaku.
Sos do sałatki z awokado: • łyżka musztardy miodowej• 2 łyżeczki miodu• 1 łyżka oliwy• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki• 1 łyżka octu winnego
Przygotowanie: • Bataty obrać, pokroić w kostkę. Skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem• Wymieszać, dodać chili, jeśli używamy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut lub do miękkości. Na 10 minut przed końcem dodać orzechy.• Po upieczeniu słodkie ziemniaki zostawić do ostygnięcia.• Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę lub połówki plastrów.
• Do dużej miski dać rukolę, bataty i kawałki awokado. Delikatnie wymieszać.• Przygotować sos do sałatki mieszając wszystkie jego składniki w osobnej misce. Polać sosem sałatkę.
Tak przygotowaną sałatkę można jeść samodzielnie, z pieczywem lub grzankami. Jest ona też dobrym wypełnieniem placków kukurydzianych rodem z Hiszpanii – taco. Sałatka z awokado nada się także do zawijanych naleśników.