Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną
Komosa, czyli inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to coraz popularniejsza ostatnio alternatywa dla różnych kasz i ryżu. Historia jej spożycia sięga czasów Imperium Inków, gdzie komosę ryżową jadło się tam prawie tak samo często jak kukurydzę.
Komosa jest bogata w aminokwasy i białko, zawiera też dużo zdrowych tłuszczy wielonienasyconych. Dzięki temu jest zdrowsza niż kasza gryczana!
A do czego ją podawać? Komosa może być zamiennikiem ryżu lub makaronu w zupach, pasuje do dań mięsnych i warzywnych, a nawet do dań słodkich i deserów. Znajdzie swoje miejsce zarówno w owsiance, jak i w sałatce z buraczkami i żurawiną.
Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: składniki
-
1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa)
-
ok. 300 ml bulionu warzywnego
-
2 ugotowane i obrane buraki
-
50 g rukoli
-
100 g miękkiego sera
-
1/2 szklanki suszonej żurawiny
-
1/2 szklanki orzechów nerkowca
-
4 łyżki oliwy lub dobrego oleju roślinnego
-
1 ćwiartka cytryny
Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: przygotowanie
Komosę przepłukujemy na drobnym sicie. Odcedzamy i wsypujemy do garnka, wlewamy bulion na wysokość powyżej 1 cm powyżej poziomu komosy. Przykrywamy i zagotowujemy. Od razu zmniejszamy ogień i gotujemy aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka, trwa to zwykle około 15 minut.
Czekamy, aż komosa całkowicie ostygnie i przekładamy ją do miski, w której będziemy podawać sałatkę. Aby szybciej ostygła, możemy komosę przemieszać kilka razy lub wyłożyć najpierw na blachę do pieczenia.
Do niewielkiego słoika wlewamy olej lub oliwę, sok z cytryny, dodajemy sól oraz pieprz. Zakręcamy słoik i wstrząsamy przez chwilę aż składniki połączą się w sos winegret.
Ugotowane buraki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Ser ścieramy na tarce, kruszymy lub kroimy w drobne kostki. Dodajemy buraczki i ser do miski z komosą. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i orzechami.
Sałatka z komosą, buraczkami i żurawiną: porady
Do tej sałatki z komosą możemy użyć ulubionego miękkiego sera: korycińskiego, oscypka, bałkańskiego, wędzonego czy koziego. Możemy wypróbować także wegańskie zamienniki serów, które są bardzo zbliżone smakiem do oryginałów.
Buraki do tej sałatki można ugotować samodzielnie, ale można również skorzystać z buraków ugotowanych, które sprzedawane są w większości supermarketów.
Komosa ma delikatny posmak goryczki, dlatego przed przygotowywaniem warto ją przepłukać, jeżeli nie przepadamy za taką nutką w potrawach.