Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem - po grecku czy nie - smakuje zawsze
https://pixabay.com/

Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem

Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem to doskonała sałatka do podania o każdej porze dnia. Sprawdzi się szczególnie w te dni, kiedy potrzebujemy czegoś prostego i szybkiego do zrobienia bez dłuższego gotowania.

Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem to dobry przepis o niskiej zawartości węglowodanów i w dodatku bezglutenowy. Ten łatwy, uniwersalny posiłek jest po prostu wypełniony kurczakiem i warzywami, zwłaszcza pysznymi awokado i ogórkami. Sałatkę można przygotować na wiele sposobów. Kurczaka można usmażyć, upiec lub wrzucić na grilla. Można też dodać własne ulubione warzywa.

Drugi przepis to sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem w duchu kuchni greckiej, przepełniona śródziemnomorskimi smakami jest idealnym dodatkiem do letniego menu obiadowego. A dressing działa podwójnie - można go użyć jako sos i jako marynatę do kurczaka. Sytuacja win-win.

Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem

Składniki

Do marynaty dressingu: 1/4 szklanki oliwy, sok z 2 małych limonek, 2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, sól morska, czarny pieprz.

Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem: 0,5 kg cienkiej, pokrojonej w plasterki piersi z kurczaka lub pokrojonych kawałków kurczaka, 40 dag ogórków, 2 posiekane awokado, 5 pomidorów, 1/2 łyżki oliwy, 1/2 średniej czerwonej lub żółtej cebuli, 2 małe szczypiorki, cytryna lub limonka.

Grzanki: pieczywo pokrojone w kostkę (chleb, bagietka, bułka), 1/3 szklanki oliwy, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki soli morskiej.

Wykonanie

Łączmy wszystkie składniki marynaty i mieszamy. Mięso kurczaka czyścimy, płuczemy i osuszamy. Kroimy kurczaka i umieszczamy w płaskim naczyniu. Polewamy go połową marynaty, resztę odstawiamy na sos do sałatki. Obtaczamy kurczaka marynatą.

Rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Kładziemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy będzie ładnie zrumieniony i usmażony. Wyjmujemy z patelni i lekko studzimy.

Podczas gdy kurczak się smaży i stygnie, zajmujemy się warzywami. Myjemy ogórki, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki lub kostkę. Pomidory nacinamy płytko od góry na krzyż, żeby przeciąć skórkę. Parzymy we wrzątku przez ok. 20-30 sekund. Wyjmujemy i wkładamy do lodowatej wody. Zdejmujemy łatwo skórkę, kroimy w grubą kostkę. Awokado opłukujemy, suszymy, nacinamy naokoło pestki, przekręcamy, usuwamy pestkę i kroimy na połówki. Nacinamy wzdłuż i wszerz i wyjmujemy miąższ łyżką. Skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę oraz szczypiorek.

Rozdrabniamy usmażonego kurczaka - kroimy w kostkę. Dodajemy mięso i warzywa do dużej miski, skrapiamy wszystko zachowanym dressingiem i mieszamy. Podajemy od razu lub - aby uzyskać jeszcze smaczniejszą sałatkę - schładzamy w lodówce na godzinę przed podaniem, aby smaki się wymieszały. Można dodać trochę pokruszonej fety i posiekanego koperku.

Przygotowujemy w międzyczasie grzanki. Rozgrzewamy piekarnik do180 stopni C. W dużej misce mieszamy pieczywo, czosnek w proszku i sól. Mieszając, skrapiamy całość oliwą. Dobrze mieszamy, aż chleb zostanie pokryty wszystkimi składnikami, a oliwa się wchłonie.

Rozkładamy kostki chleba równo i w miarę luźno na blasze. Pieczemy przez 10 minut lub do zarumienienia i chrupkości. Jeśli używamy bardzo świeżego chleba, zajmie trochę więcej czasu, zanim stanie się złotobrązowy.

Sałatka z kurczakiem, awokado i ogórkiem - po grecku

Składniki: 0,5 kg kurczaka (filety z piersi), 2 awokado, 2 szklanki pomidorów koktajlowych, ogórek, czerwona cebula, szklanka sera feta, szklanka oliwek bez pestek, 4-5 łyżek natki pietruszki, 1/4 szklanki oliwy, 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego, łyżka oregano, 2 ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki płatków chili, łyżka miodu, sól i czarny pieprz.

Chlebki pitta: 50 dag mąki, 12 g drożdży, 35 ml wody, 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki cukru pudru, sól.

Wykonanie

Robimy sos do sałatki. Do miski dodajemy cały dressing (oprócz czosnku), posiekane zioła i przyprawy - oregano, 2 łyżki pietruszki, oliwę, ocet, sok z cytryny, miód, płatki chili, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Marynujemy mięso kurczaka. Czosnek mielimy w prasce lub drobno siekamy, łączymy z 1/4 szklanki dressingu i szczyptą soli. Mieszamy porządnie i obtaczamy kurczaka w marynacie. Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut (lub dłużej, nawet do 3-4 godzin).

Przyrządzamy kurczaka. Podgrzewamy patelnię lub grill na świeżym powietrzu. Kładziemy kurczaka na patelni i smażymy aż mięso będzie widocznie przypieczone. Obsmażamy kurczaka z drugiej strony, następnie przykrywamy patelnię i podsmażamy na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy na bok, aby odpoczął i wystygł.

Zabieramy się za sałatkę. W szerokiej misce dodajemy wszystkie pokrojone warzywa wraz z gotowanym pokrojonym w kostkę kurczakiem. Skrapiamy pozostałym dressingiem i serem feta przed podaniem.

W międzyczasie przygotowujemy chlebki pitta. Mieszamy cukier puder z ciepłą wodą, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 15 minut. Do ciepłej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę i wlewamy resztę wody. Dodajemy wyrobione drożdże i wyrabiamy ciasto, żeby było zwarte. Można użyć robota z hakiem.

Masę przekładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Podgrzewamy delikatnie większą miskę, smarujemy ją oliwą. Przekładamy do niej ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Powinno podwoić swą objętość.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (podgrzewamy w nim lekko blachę). Wyjmujemy ciasto i dzielimy na 7-8 części. Formujemy chlebki lub owalne placki. Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pozostawimy w cieple na około 30 minut. Smarujemy chlebki wodą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C około 7-8 minut. Wyjmujemy, gdy będą złociste i pulchne.

Kali oreksi.

Następny artykuł