Smakosze.pl Przepisy Sałatka z wędzonym kurczakiem
https://pixabay.com/pl/

Sałatka z wędzonym kurczakiem

25 marca 2022
Autor tekstu: Anna Markowicz

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

SKŁADNIKI: – 300 g wędzonego kurczaka (lub indyka)– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)– 150 g ananasa z puszki (2 krążki)– 300 g ogórków kiszonych lub konserwowych (4 średnie)– 150 g żółtego sera (może być gouda, ementaler lub morski)– 2 łyżki majonezu– 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka łagodnej musztardy– sól i pieprz (do smaku)– świeża natka pietruszki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wędzonego kurczaka, ogórki kiszone lub konserwowe oraz ananasa pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać odcedzoną z płynu kukurydzę z puszki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub podobnie jak poprzednie składniki – pokroić w kostkę.2. Przygotować sos. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotować sos staranie mieszając je w osobnym naczyniu. Sos majonezowo-jogurtowy dodać do sałatki, doprawić pieprzem i solą (z wyczuciem, ponieważ użyty do sałatki wędzony drób, ser i ogórki same z sobie są już słone). Całość wymieszać.3. Wierzch sałatki udekorować listkami pietruszki. Możemy dodatkowo wmieszać do sałatki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki. W takiej formie będzie nie tylko ciekawie się prezentowała, ale też będzie dostarczała więcej cennych składników odżywczych.

UWAGI *** Jeśli wolimy sałatki lżejsze, świeższe i mniej intensywne w smaku, możemy powyższy przepis zmodyfikować, rezygnując ze słodkiego ananasa i ciężkiego sera, jednocześnie wprowadzając do receptury świeży ogórek zamiast kiszonego czy konserwowego. Dodatkowo jeśli chcemy, by potrawa była lepiej zbilansowana, możemy uwzględnić w kompozycji gotowany ryż lub makaron. Dodatek aromatycznego koperku lub szczypiorku będzie idealnym uzupełnieniem takiego zestawu składników.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM, RYŻEM I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM

SKŁADNIKI:– 300 g wędzonego kurczaka (lub indyka)– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)– 1 woreczek (100 g) gotowanego białego ryżu (najlepiej parboiled lub basmati)– 1 świeży długi ogórek (około 350 g)– 1 pęczek świeżego koperku– 3 łyżki majonezu– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego– 1 ząbek czosnku– sól i pieprz (do smaku).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Wędzonego kurczaka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski.2. Ogórka umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.3. Połączyć ze sobą wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, kostki kurczaka, ogórka, odsączoną z płynu kukurydzę oraz drobno posiekany koperek.4. Przygotować sos jogurtowo-czosnkowy. Majonez wymieszać z jogurtem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Sos dodać do miski z pozostałymi składnikami. Całość wymieszać.

*** Coraz więcej osób z powodu rozmaitych problemów zdrowotnych musi pozostać na diecie, unikać soli oraz nadmiaru tłuszczów. Jeśli borykamy się z problemami zdrowotnymi jak nadciśnienie czy wysoki poziom cholesterolu, możemy zwiększyć walory powyższej receptury, zamieniając wędzonego kurczaka na pieczony filet z kurczaka lub indyka oraz zamieniając część majonezu na jogurt naturalny.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM I ŚWIEŻYM OGÓRKIEM (WERSJA FIT)

SKŁADNIKI: – 300 g fileta z kurczaka (lub indyka)– 220 g kukurydzy konserwowej (1 puszka)– 1 woreczek (100 g) gotowanego białego ryżu (parboiled lub basmati)– 1 świeży długi ogórek (około 350 g)– 1 pęczek świeżego koperku– 3 łyżki majonezu (najlepiej na oleju rzepakowym)– 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego– 1 ząbek czosnku– oliwa z oliwek (1 łyżeczka do mięsa)– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku– 1 łyżeczka suszonego tymianku– sól i pieprz (do smaku).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Filet z kurczaka lub indyka oprószyć delikatnie solą, papryką oraz tymiankiem, posmarować oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Upieczone mięso ostudzić i pokroić w kostkę lub cząstki.2. W misce połączyć kawałki mięsa, wcześniej ugotowany ryż, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną z płynu kukurydzę oraz drobno posiekany koperek.3. Dodać sos przyrządzony z jogurtu wymieszanego z majonezem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą pieprzu. Całość wymieszać.

Obserwuj nas w
autor
Anna Markowicz

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy