Sałatki warstwowe - najlepsze przepisy
W prawie każdym warstwowym przepisie na sałatkę znajdziemy różne składniki. Kiedy robimy sałatkę, myślimy o dwóch rzeczach. Pierwsza to kolor. Chcemy, żeby nasza sałatka była ładna. Drugi to białko. Dobrym rozwiązaniem jest mięso lub jajka. Jajko zawiera 13 niezbędnych witamin i minerałów oraz nie ma cukru ani węglowodanów. Dodanie jajek do sałatki to wspaniały sposób na dodanie nie tylko białka, ale także innych ważnych składników żywieniowych.
Sałatki warstwowe - sałatka warstwowa z kurczaka
Czas przygotowania 20 minut, porcja ok. 390 kcal, 4 porcje
Składniki: 2 piersi z kurczaka, przyprawa gyros, sałata masłowa lub mieszanka sałat, puszka kukurydzy, 4 ogórki kiszone, keczup pikantny, 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, gotowy sos sałatkowy, 1/2 pęczka posiekanej antki pietruszki, olej do smażenia.
Wykonanie
Filety kroimy w niedużą kostkę, podsmażamy kilka minut na oleju i doprawiamy przyprawą gyros. Studzimy. Opłukaną i osuszoną sałatę rwiemy na kawałeczki. Kukurydzę porządnie odsączamy. Ogórki siekamy na drobne kawałeczki. Jogurt łączymy z majonezem, natką pietruszki i sosem sałatkowym. W pucharkach układamy warstwami: sałatę, kukurydzę, ogórki, keczup, kurczaka, sos jogurtowy i znów sałatę.
Sałatki warstwowe - caprese z pikantną nutą
Czas przygotowania 15 minut, porcja 250 kcal, 3 porcje
Składniki: 3 plastry wędzonego boczku, ok. 50 dag pomidorków koktajlowych, 25 dag mozzarelli, 3 całe brzoskwinie z syropu, świeża bazylia. Sos: 3 łyżki oliwy, szczypta chili, sól, pieprz, ocet balsamiczny do smaku.
Wykonanie
Boczek rumienimy na patelni delikatnie podsmażając. Brzoskwinie odsączamy i kroimy. Pomidorki myjemy i także kroimy. Połowę bazylii siekamy. W szklankach układamy warstwami: brzoskwinię, mozzarellę, bazylię, pomidorki. Składniki na sos łączymy, zalewamy składniki sałatki, ozdabiamy listkami bazylii i boczkiem nadzianym na patyk do szaszłyków.
Sałatki warstwowe - wykwintna sałatka w pucharku
Czas przygotowania 20 minut, porcja 240 kcal, 6 porcji
Składniki: 2 małe upieczone buraczki, duże dojrzałe awokado, 2 podwójne filety śledziowe z zalewy octowej, 6 łyżek majonezu, 4 jajka, świeżo mielony kolorowy pieprz, sól do smaki, oliwa, natka pietruszki do dekoracji, sok z cytryny
Wykonanie
Burczaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraczki przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy, mieszamy. Gotowe wykładamy na dno każdego z przygotowanych pucharków.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Śledzie odsączamy z zalewy, zdejmujemy z nich skórę i kroimy w kostkę. Na buraczki wykładamy kolejno warstwy: rybną, awokado i na koniec pokrojone jajka. Na wierzch wykładamy po łyżce majonezu. Majonez oprószamy kolorowym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.
Sałatki warstwowe - sałatka z kukurydzą i ryżem
Czas przygotowania 40 minut, porcja ok. 300 kcal, 6 porcji
Składniki: 150 g białego ryżu, puszka kukurydzy, słoik małych kolb kukurydzy, 10 rzodkiewek, 6 jajek, 6 łyżek majonezu, 4 łyżki sosu pomidorowego, pęczek szczypiorku, kawałek pora, sól, pieprz.
Wykonanie
Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odsączamy i studzimy. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i małe kolby odsączamy z zalewy. Małe kolby kroimy na kawałki, pora w piórka, a rzodkiewki w plasterki. Siekamy drobno szczypiorek.
W salaterkach układamy kolejno warstwy: ryż, sos pomidorowy, kukurydza, por, połowa jajek, doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem. Układamy małe kolby kukurydzy, resztę jajek i rzodkiewki. Wierzch posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem.