Smakosze.pl Przepisy Schab duszony w sosie węgierskim z cebulką
Valeria Boltneva z Pexels

Schab duszony w sosie węgierskim z cebulką

25 marca 2022
Autor tekstu: Marianna Umerle

Duszony schab po węgiersku. Aromatyczny sos węgierski do mięsa

Sos węgierski to idealny dodatek do różnego rodzaju potraw. Jego wyrazisty i pikantny smak znakomicie komponuje się zarówno z mięsem wieprzowym, wołowym, jak i drobiowym. Świetnie podkreśla smak każdego mięsa w aromatycznym gulaszu. Jest to bardzo uniwersalny sos; można podawać go również z daniami z ziemniaków; placki ziemniaczane z sosem węgierskim to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sos po węgiersku jest na tyle charakterystyczny, że nie potrzebuje specjalnych dodatków. Zjesz go ze smakiem razem z kaszą gryczaną, czy nawet kawałkiem chleba. Tradycyjny sos węgierski składa się z bulionu mięsnego, pomidorów, papryki, cebuli, szczypty ostrej papryki, soli i pieprzu. Możesz również dodać do niego pieczarki. Jedną z najpopularniejszych potraw z dodatkiem tego węgierskiego sosu pomidorowo-paprykowego jest duszony schab po węgiersku – idealny na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Zapiekany czy duszony schab w sosie węgierskim? 

Schab wieprzowy można przyrządzić na setki różnych sposobów. Nawet jeśli jesteś ogromnym fanem tradycyjnego kotleta schabowego obtoczonego w jajku i bułce tartej, polecamy Ci spróbować schabu w sosie węgierskim. Możesz go zapiec albo dusić pod przykryciem na patelni lub w garnku. Zapiekany schab po węgiersku wymaga od Ciebie uprzedniego namoczenia go w marynacie z sosu węgierskiego. Później zapiekasz go w żaroodpornym naczyniu wraz z sosem i dodatkami w postaci cebuli, papryki czy pieczarek. Jeśli jednak wolisz delikatniejszą wersję schabu po węgiersku, polecamy Ci tę gotowaną. Mięso będzie kruche, soczyste i miękkie, a zarazem wyraziste w smaku.

Przepis na schab w sosie węgierskim

Poniżej podajemy najbardziej podstawowy przepis na schab w węgierskim sosie pomidorowo-paprykowym. Jeśli nie przepadasz za papryką (warzywem), dodaj jedynie szczyptę słodkiej papryki i ostrej papryki. Do swojego węgierskiego sosu śmiało możesz włączyć pokrojone w plasterki pieczarki, odrobinę śmietany lub mleka 2% i krojone pomidory. Wybór należy do Ciebie! Podawaj schab duszony w sosie węgierskim z tłuczonymi ziemniakami lub ulubioną kaszą: np. gryczaną lub bulgur. Jako warzywny dodatek doskonale sprawdzi się ogórek kiszony lub brokuł gotowany na parze.

Składniki

Do schabu:

  • 1 kg schabu wieprzowego

  • 2 cebule

  • 5 łyżek oleju roślinnego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól

  • pieprz

Na sos:

  • 750 ml bulionu lub rosołu

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku

Obserwuj nas w
autor
Marianna Umerle

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy