Schab gotowany w sosie kurkowym
Schab gotowany w sosie kurkowym
Sezonowe warzywa i grzyby są niezwykle cenione w każdej kuchni na Świecie. Kurki zaczynają pojawiać się w Polsce już w czerwcu, warto więc wykorzystać ich cenne właściwości odżywcze oraz walory smakowe. Schab gotowany w sosie kurkowym to delikatnie i bardzo aromatyczne danie, które przygotować możesz zarówno na obiad, jak i rodzinną uroczystość.
Dlaczego warto jeść kurki?
Kurki zawierają duże ilości witaminy B1, która niezbędna jest do prawidłowego układu nerwowego, naczyniowo - sercowego, a także immunologicznego. Niedobór tej witaminy prowadzi do wielu niebezpiecznych dla zdrowia i życia chorób. Kurki bogate są również w beta-karoten, który wzmacnia i poprawia kondycję naszej skóry, wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe. Beta-karoten jest szczególnie polecany osobom, które posiadają genetyczne skłonności do wystąpienia bielactwa. Jest to choroba objawiająca się białymi plamami skórnymi spowodowanymi niedoborem naturalnego barwnika skóry. Beta-karoten również spowalnia również rozwój tej choroby.
Gotowany schab w sosie kurkowym
Aby przygotować schab w sosie kurkowym na 4 porcje, potrzebujesz:
-
800 g schabu bez kości,
-
300 g kurek,
-
500 ml bulionu warzywnego,
-
czerwoną cebulę,
-
120 ml śmietany 18% do zup i sosów,
-
natkę pietruszki,
-
łyżkę masła,
-
sól, pieprz.
Przygotowanie:
-
Do rozgrzanego garnka dodaj masło i pokrojoną drobno cebulę.
-
Gdy cebula nabierze już złocistego koloru, dodaj bulion i zagotuj.
-
Następnie do wywaru dodaj pokrojony w plastry schab i duś na małym ogniu przez godzinę.
-
Po tym czasie dodaj pokrojone kurki, posiekaną natkę pietruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
-
Na końcu dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj ją z wywarem, dopraw solą i pieprzem.
-
Gotuj do momentu zredukowania sosu.
-
Możesz również zagęścić wywar łyżką mąki.
Schab w sosie kurkowym. Propozycja podania
Schab w sosie kurkowym będzie komponował się zarówno z ziemniakami, jak i kaszą. Polecam przygotować jednak pieczone młode ziemniaki z rozmarynem.
Ziemniaki pokrój w półksiężyce. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą z oliwek, dodaj świeży lub suszony rozmaryn, oprósz solą. Możesz dodać również kilka pokrojonych ząbków czosnku. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!