Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem
To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.
Ciasto z czekoladą
Wydawałoby się, że to zwyczajne maślane ciasto. Superszybka w przygotowaniu masa jest rzeczywiście pyszna, ale nie wydaje się mieć jakichkolwiek sekretów. A jednak jeden dodatek może zaskoczyć.
W cieście mieści się cała tabliczka czekolady, której nie trzeba nawet dzielić na kawałki. Poddana wysokiej temperaturze czekolada rozpuszcza się w cieście i stanowi słodką warstwę na dnie deseru. Dodatkowo wytrawny smak czekolady przełamuje słodycz ciasta.
Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspertZalej czekoladę ciastem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolci. W przepisie tym występuje jeszcze jeden dodatkowy czekoladowy akcent – czekoladowe granulki. Nie ma jednak co przesadzać. Czasem prościej znaczy lepiej.
Składniki
- 180 g mąki
- 2 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 50 ml roztopionego i ostudzonego masła
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto z ukrytą tabliczką czekolady
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy roztopione i ostudzone masło, aromat waniliowy i mleko. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wylewamy ok. połowę ciasta. Na wierzch kładziemy tabliczkę czekolady i zalewamy drugą połową masy. Keksówkę wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni – pieczemy do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Dopiero potem przekładamy je na talerz. Można posypać ciasto dodatkowo cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na niecodzienną mizerię i jajecznicę z niezwykłym składnikiem.