Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.04.2024 08:29

Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem

tabliczka czekolady w cieście
fot. youtube.com/ricettedolci96

To niezwykle proste ciasto ma w rękawie jednego asa: jest nim czekolada. I to nie byle jaki dodatek czekolady, ale cała tabliczka, ukryta w środku. Niezwykłe, co dzieje się z nią podczas pieczenia.

Ciasto z czekoladą

Wydawałoby się, że to zwyczajne maślane ciasto. Superszybka w przygotowaniu masa jest rzeczywiście pyszna, ale nie wydaje się mieć jakichkolwiek sekretów. A jednak jeden dodatek może zaskoczyć.

W cieście mieści się cała tabliczka czekolady, której nie trzeba nawet dzielić na kawałki. Poddana wysokiej temperaturze czekolada rozpuszcza się w cieście i stanowi słodką warstwę na dnie deseru. Dodatkowo wytrawny smak czekolady przełamuje słodycz ciasta.

ciasto z czekoladkami
fot. youtube.com/ricettedolci96
Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert

Zalej czekoladę ciastem

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolci. W przepisie tym występuje jeszcze jeden dodatkowy czekoladowy akcent – czekoladowe granulki. Nie ma jednak co przesadzać. Czasem prościej znaczy lepiej.

Składniki

  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50 ml roztopionego i ostudzonego masła
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z ukrytą tabliczką czekolady

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy roztopione i ostudzone masło, aromat waniliowy i mleko. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wylewamy ok. połowę ciasta. Na wierzch kładziemy tabliczkę czekolady i zalewamy drugą połową masy. Keksówkę wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni – pieczemy do suchego patyczka. 

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Dopiero potem przekładamy je na talerz. Można posypać ciasto dodatkowo cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na niecodzienną mizerię i jajecznicę z niezwykłym składnikiem.

pajda ciasta
fot. youtube.com/ricettedolci96