Smakosze.pl Przepisy Sernik chałwowy - szybki przepis
pixabay.com

Sernik chałwowy - szybki przepis

8 maja 2021
Autor tekstu: Marciszyn Iga

Skąd pochodzi chałwa? Krótka historia chałwy

Chociaż wszyscy kojarzymy chałwę z Turcją, jej historia rozpoczyna się w Indiach w XVIII w. gdy, jeśli wierzyć informacjom, pierwsza chałwa została wytworzona na deser dla władcy. Nazwa chałwa w tłumaczeniu z języka arabskiego oznacza “szczęście”. Czy może być bardziej trafne określenie dla tego wyjątkowego wyrobu?

Chałwa zyskała popularność także w innych krajach świata, a jej odmiany a zarazem smak, różnią się w zależności od nasion, z jakich są produkowane i dodatków. W Turcji czy Iranie chałwa produkowana jest najczęściej z sezamu, w Rosji i na Ukrainie z maku, orzechów i nasion słonecznika, a w Azji do chałwy dodaje się kaszę mannę.

Czy chałwa jest kaloryczna?

Niestety tak. 100 g chałwy to zawartość około 500 kalorii. Są też pozytywy - chała zawiera dużo witaminy E, która chroni organizm przed starzeniem się, a nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na włosy, skórę oraz paznokcie.

Jak zrobić sernik chałwowy?

Składniki:

spód:

  • 100 g herbatników degistive

  • 50 g masła

masa serowa:

  • 800 g twarogu półtłustego, zmielonego dwa razy

  • ¾ szklanki cukru drobnego

  • 4 jajka

  • pół szklanki śmietany 36%

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 300 g chałwy ( o dowolnym smaku)

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

polewa:

  • 150g chałwy (o dowolnym smaku)

  • ½ szklanki śmietany 36%

przygotowanie:

  • Ciasteczka wrzucić do miski lub robota kuchennego i kruszyć do momentu uzyskania konsystencji zbliżonej do piasku

  • Przygotować formę o średnicy ok. 23cm i wyłożyć ją na spodzie papierem do pieczenia.

  • Masę z ciasteczek wyłożyć na dno formy i dokładnie docisnąć

masa serowa

  • Ser połamany na kawałki włożyć do miski, dodać cukier i wymieszać mikserem

  • Dodać jajka, każde po kolei, miksując jednocześnie na wolnych obrotach

  • Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii i wszystko zmiksować aż do połączenia się składników w jednolitą masę.

  • Chałwę pokruszyć na kawałki i dodać do zmiksowanej masy, a następnie wymieszać przy pomocy łyżki.

  • Tak gotową masę przelać na spód z ciastek i wyrównać szpatułką

  • Nastawić piekarnik na 170 stopni C. Na najniższym poziomie piekarnika postawić żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Na najwyższym poziomie postawić tortownicę z ciastem. Piec przez około godzinę, po upieczeniu nie wyciągać od razu, ale zostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

polewa

  • Pokruszoną chałwę wrzucić do małego garnka, następnie dodać pół szklanki śmietany 36%. Całość zmiksować na jednolitą masę. Podgrzewać na średniej mocy palnika do momentu, aż polewa zgęstnieje.

  • Następnie zdjąć polewę z palnika i trochę ją przestudzić. Gotową polewę wylać równomiernie na wystudzony sernik.

Ciasto wstawić do lodówki na około 12h. Dzięki temu ser będzie bardziej zwarty a polewa zgęstnieje.  Jak wiadomo w przypadku sernika, bardzo ważne jest, by zwrócić uwagę na jakość sera, którego użyjemy do przyrządzania ciasta. Najlepiej, jeśli będzie to już ser wcześniej przez nas kupowany, ze sprawdzonego źródła. Poza serem, w tym przypadku, warto też zwrócić uwagę na jakość i smak chałwy, której użyjemy do zrobienia kremu i polewy. Sernik można upiec też w standardowy sposób, bez kąpieli wodnej, w takim przypadku najlepiej nastawić piekarnik na temperaturę 150 stopni C i piec ciasto przez około 1,5h.

Sernik chałwowy z polewą czekoladową

Jeśli nie chcesz, by w Twoim serniku chałwy było aż tak dużo, zamiast chałwowej polewy, możesz przygotować polewę z czekolady. Wystarczy, że czekoladę (białą lub czarną) rozpuścisz w kąpieli wodnej, następnie dodasz śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmieszasz na ciepło, do połączenia się składników. Następnie analogicznie do polewy chałwowej, należy wylać ją na ostudzony sernik i rozprowadzić po cieście. Na środek ciasta dla dekoracji można nasypać też kawałki pokruszonej chałwy.

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Obserwuj nas w
autor
Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy