Sernik na zimno z truskawkami
Składniki - sernik na zimno z truskawkami
1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,
600 g truskawek,
1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),
1 galaretka truskawkowa,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki żelatyny,
150 g śmietanki 30% lub 36%,
3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,
1 op. cukru wanilinowego.
Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, minus 50 ml wody. Po przygotowaniu wlej galaretkę do czystej miski, aby ostygła szybciej, a następnie odłóż na bok.
Truskawki opłucz i dokładnie osusz, a następnie usuń szypułki.
Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm połóż papier do pieczenia i zabezpiecz obręcz umieszczając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole.
Zagotuj mleko, zdejmij je z ognia, dodaj żelatynę i rozpuść mieszając.
Twarogowy ser przełóż do dużej miski, dodaj śmietanę, cukier puder lub ksylitol, cukier waniliowy i wymieszaj łyżką.
Do jeszcze ciepłej płynnej żelatyny dodaj 1-2 łyżki sera i wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne 2-3 łyżki sera i ponownie zamieszaj. Powtarzaj do włożenia całego sera do miski z żelatyną, a następnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
Dodaj 2/3 ilości truskawek przekrojonych na pół, delikatnie wymieszaj łyżką, połóż na dnie wyrównanej powierzchni biszkoptu i wstaw do lodówki na około pół godziny. W tym czasie galaretka ostygnie, a sernik lekko zgęstnieje.
Wyjmij sernik z lodówki i wciśnij do niego pozostałe pokrojone na pół truskawki. Następnie polewaj resztą galaretki i wstaw do lodówki, aż będzie całkowicie skoncentrowana.