Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno z truskawkami
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami
pixabay.com

Składniki - sernik na zimno z truskawkami

  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,

  • 600 g truskawek,

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),

  • 1 galaretka truskawkowa,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki żelatyny,

  • 150 g śmietanki 30% lub 36%,

  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,

  • 1 op. cukru wanilinowego.

Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, minus 50 ml wody. Po przygotowaniu wlej galaretkę do czystej miski, aby ostygła szybciej, a następnie odłóż na bok. 

Truskawki opłucz i dokładnie osusz, a następnie usuń szypułki.

Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm połóż papier do pieczenia i zabezpiecz obręcz umieszczając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole.

Zagotuj mleko, zdejmij je z ognia, dodaj żelatynę i rozpuść mieszając.

Twarogowy ser przełóż do dużej miski, dodaj śmietanę, cukier puder lub ksylitol, cukier waniliowy i wymieszaj łyżką.

Do jeszcze ciepłej płynnej żelatyny dodaj 1-2 łyżki sera i wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne 2-3 łyżki sera i ponownie zamieszaj. Powtarzaj do włożenia całego sera do miski z żelatyną, a następnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Dodaj 2/3 ilości truskawek przekrojonych na pół, delikatnie wymieszaj łyżką, połóż na dnie wyrównanej powierzchni biszkoptu i wstaw do lodówki na około pół godziny. W tym czasie galaretka ostygnie, a sernik lekko zgęstnieje.

Wyjmij sernik z lodówki i wciśnij do niego pozostałe pokrojone na pół truskawki. Następnie polewaj resztą galaretki i wstaw do lodówki, aż będzie całkowicie skoncentrowana.

Tagi: