Sernik na zimno z truskawkami
pixabay.com

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami to idealny deser na upalne dni. Ciasto chłodzi, orzeźwia i zawiera truskawki. Jest lekki, puszysty i pachnący, a do tego kroi się go bez problemu. Składniki można dostać w każdym markecie. Jak przygotować sernik na zimno z truskawkami?

Składniki - sernik na zimno z truskawkami

  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,
  • 600 g truskawek,
  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 150 g śmietanki 30% lub 36%,
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,
  • 1 op. cukru wanilinowego.


Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, minus 50 ml wody. Po przygotowaniu wlej galaretkę do czystej miski, aby ostygła szybciej, a następnie odłóż na bok.

Truskawki opłucz i dokładnie osusz, a następnie usuń szypułki.

Na dnie tortownicy o średnicy 26 cm połóż papier do pieczenia i zabezpiecz obręcz umieszczając papier na zewnątrz. Umieść biszkopty na dole.

Zagotuj mleko, zdejmij je z ognia, dodaj żelatynę i rozpuść mieszając.

Twarogowy ser przełóż do dużej miski, dodaj śmietanę, cukier puder lub ksylitol, cukier waniliowy i wymieszaj łyżką.

Do jeszcze ciepłej płynnej żelatyny dodaj 1-2 łyżki sera i wymieszaj trzepaczką. Dodaj kolejne 2-3 łyżki sera i ponownie zamieszaj. Powtarzaj do włożenia całego sera do miski z żelatyną, a następnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

Dodaj 2/3 ilości truskawek przekrojonych na pół, delikatnie wymieszaj łyżką, połóż na dnie wyrównanej powierzchni biszkoptu i wstaw do lodówki na około pół godziny. W tym czasie galaretka ostygnie, a sernik lekko zgęstnieje.

Wyjmij sernik z lodówki i wciśnij do niego pozostałe pokrojone na pół truskawki. Następnie polewaj resztą galaretki i wstaw do lodówki, aż będzie całkowicie skoncentrowana.

Następny artykuł