Jak długo można przechowywać śledzie w lodówce? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Smakowite śledzie nie raz są w stanie wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Powszechnie ryby te są uważane za zdrową żywność, lecz mało kto wie jak je tak naprawdę przechowywać. Oczywiście najlepsza ku temu będzie lodówka - ile czasu mogą w niej spędzić?
Wszystko zależy od sposobu przygotowania ryby i dodatków, jakie zostały do niej użyte. Najdłużej wytrwają śledzie w soli, ponieważ nie mają one warunków do rozmnażania się drobnoustrojów. Kolejnym świetnym sposobem jest zalewanie ich olejem, które doskonale je konserwuje.
Śledzie w lodówce - ile czasu mogą w niej spędzić, aby były zdatne do spożycia?
Śledzie są wyjątkowo smaczne i delikatne. W ich wnętrzu możemy znaleźć wiele składników odżywczych takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Ponadto śledzie są bogate w witaminy A, D, B1, B2, B6 i B12.
Jak czytamy na portalu rodzice.pl jeśli śledzie w oleju zostały przygotowane w warunkach domowych ze śledzi zakupionych w sklepie w formie płatów śledziowych, prawdopodobnie zachowają świeżość przez 2 tygodnie. Warunkiem jednak jest to, aby były szczelnie zamknięte w słoiku bez dostępu powietrza , najlepiej w lodówce.
Warto przy tym pamiętać, że śledzie w oleju zakupione w sklepie nie nadają się do długiego przechowywania, z powodu braku informacji jak długą już znajdują się w sklepie. Dlatego znacznie bezpieczniej jest przygotować je samodzielnie w domu .
Śledzie w soli
Jeśli schowa się je do lodówki zaraz po posoleniu, można spodziewać się, że wytrwają nawet do miesiąca. Warto jednak pamiętać, że im szybciej się je zje, tym ryzyko ewentualnego zatrucia jest mniejsze. Nie warto trzymać mięsa w soli także z jeszcze jednego powodu - im dłużej się konserwuje, tym bardziej słone się staje.
Śledzie w śmietanie są najmniej trwałym sposobem przechowywania śledzi. Specjaliści, którzy spisują swoją wiedzę w książkach kucharskich, tłumaczą, że takie ryby mogą stać w lodówce do 1 tygodnia od momentu przygotowania . Aby jednak móc się cieszyć smacznymi śledziami, śmietana musi być najwyższej jakości.
Należy pamiętać, że śledzie w śmietanie zakupione w pojemnikach jako gotowe danie mogą mieć nawet kilkumiesięczny (albo i kilkuletni!) termin przydatności do spożycia, co związane jest z dodatkiem dużej ilości konserwantów. W domowych warunkach i z użyciem naturalnych składników nie jest to oczywiście możliwe - czytamy na rodzice.pl
Jeśli chcesz poznać więcej smakowitych porad, zapraszamy do zapoznania się z tym tekstem. Kolejny interesujący tekst został napisany tutaj - wyjaśniamy w nim jak zapobiegać pękaniu skorupki jajka podczas gotowania.
Źródło: rodzice.pl
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie