Skarb PRL-u, dzisiaj nikt nie pamięta. A to skarbnica białka i żelaza

Przed wieloma laty sporą popularnością cieszyła się łata wołowa. To nieznane dzisiaj mięso powinno wrócić do łask. Jest delikatne, a po obróbce cieplnej nie wychodzi zbyt suche. W dodatku zawiera składniki odżywcze, które powinny znaleźć się w zdrowej diecie. Poznaj zalety produktu oraz sposoby na jego wykorzystanie.
Zdrowe i soczyste mięso
Łata wołowa pochodzi z dolnej części tuszy wołowej, co sprawia, że uzyskane w wyniku obróbki mięso jest cienkie. W dodatku uchodzi za delikatne i soczyste, a przy tym bardzo zdrowe. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka oraz kolagenu. Pierwszy składnik przyczynia się do lepszej regeneracji mięśni i stawów. Z kolei drugi poprawia elastyczność skóry oraz sprężystość tkanki łącznej.
Wśród składników odżywczych nie zabrakło także cennych pierwiastków. Są to przede wszystkim: żelazo – odpowiedzialne za dotlenie organizmu i zapobieganiu anemii oraz cynk – wpływający na kondycję skóry i włosów. W 100 gramach łaty wołowej znajduje się 15 gramów kwasów tłuszczowych. Ten składnik odpowiada za dostarczenie organizmowi niezbędnej do funkcjonowania energii.

Łata wołowa to nie wszystko
Łata wołowa to mięso doskonałe nie tylko ze względu na skład, ale i ze względu na to, że można przyrządzić je na różne sposoby. Ten fragment tuszy wołowej może być ugotowany, smażony, pieczony, a nawet duszony. Taka mnogość sposobów sprawia, że z soczystego mięsa można przygotować naprawdę wiele dań. Dokładnie omówimy je w dalszej części tekstu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W każdym wypadku ważne jest, aby mięso odpowiednio doprawić. Tylko wtedy nabierze pełni smaku. Z tym fragmentem wołowiny doskonale łączy się musztarda. Szczególnie jeżeli zamierzasz łatę wołową dusić, bo marynata z tym składnikiem to eksplozja tego, co najlepsze. Wyraziste przyprawy i dodatki są więc kluczem do ponownego odkrycia tego zapomnianego mięsa.

Co przygotować z łaty wołowej?
Z mięsa z dolnej części tuszy można przygotować wiele znakomitych dań. Świetnie sprawdzi się jako składnik zup, na przykład do niedzielnego rosołu oraz do sosów czy gulaszy. Łatę wołową można również usmażyć na patelni lub grillu i podać z chrzanem lum musztardą. To opcja, dla tych którzy lubią konkretne porcje i wyraziste smaki.
Soczyste mięso może być także składnikiem farszu do pierogów lub krokietów. Wystarczy łatę wołową ugotować, a następnie zmielić, doprawić i wymieszać z innymi składnikami. Możliwości przygotowania dań z tego mięsa jest wiele, a kucharza, który podejmie się tego wyzwania, ogranicza tylko wyobraźnia i własne zdolności kulinarne. Niemniej zachęcamy do dodania tego produktu do menu.
Wypróbuj nietypowy przepis na przygotowanie szynki z boczku. Dowiedz się, czego nie robić z białą kiełbasą.






































