Smakosze.pl Przepisy Słodka i lekka sałatka z gruszką, gorgonzolą i pistacjami
pixabay.com

Słodka i lekka sałatka z gruszką, gorgonzolą i pistacjami

25 marca 2022
Autor tekstu: Martyna Kucharczyk

Tajemnica składników sałatki

Gorgonzola jest już znana ludzkości od ponad tysiąca lat. Tajemnica jej wyglądu oraz smaku tkwi w specyficznym szczepie pleśni, który dodawany jest do mleka przed fermentacją. Wspomaga to w późniejszym dojrzewaniu sera. W jednym procesie technologicznym możemy uzyskać dwa rodzaje sera gorgonzola. Pierwszym z nich jest gorgonzola dolce. Krócej go odciskamy i dojrzewa jedynie 2 miesiące. Charakteryzuje go delikatna, kremowa konsystencja, nadająca się świetnie do rozsmarowywania jej na pieczywie. Nie jest bardzo wyrazisty w smaku, a kolor żyłek pleśni jest lekko zielony, a czasem wręcz szary. Ser gorgonzola piccante ma już trochę mocniejszy, wręcz palący smak. Dojrzewa przez 3 miesiące i charakteryzują ją już dość twarde bloki. Na rynku istnieje jeszcze jeden typ tego sera – gorgonzola anticol. Wyrabiany jest tradycyjną metodą, podczas której skrzep pozostawia się na noc na zewnątrz. Ser ten na koniec staje się delikatny w smaku, a jego wygląd jest urzekający dzięki teksturze niebieskiego marmuru. Gorgonzola, tak jak każdy ser, jest świetnym źródłem pełnowartościowego wapnia oraz białka zwierzęcenie. Ponadto można w nim znaleźć fosfor oraz witaminę A. Reszta składników w naszej sałatce jest jeszcze korzystniejsza dla naszego zdrowia. Gruszka jest źródłem witaminy A, B, C i PP. Poza tym zawiera w sobie dużo potasu, fosforu, wapnia, magnezu i wielu innych. Pistacje za to mają liczne właściwości regulujące poziom naszego dobrego oraz złego cholesterolu. Ponadto posiadają właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że wspierają nas przy leczeniu wielu problemów zdrowotnych. Połączenie głównych składników sałatki z zieloną rukolą oraz słodkim, ale zdrowym sosem, sprawi, że będziemy mieli lepsze samopoczucie, a nasz organizm będzie znacznie silniejszy.

Przygotowanie miodowego sosu winegret

Składniki:

1 ząbek czosnkuszczypta soli morskiej lub zwykłej1 łyżka miodu1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu winnego)świeżo zmielony czarny pieprz3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wsypujemy go do miseczki i przyprawiamy solą. Jeśli nie lubimy czosnku, możemy go ewentualnie pominąć. Dodajemy łyżkę miodu oraz soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy oliwę, doprawiamy pieprzem i ponownie mieszamy. Taki sos jest gotowy do sałatki z gruszką, gorgonzolą i pistacjami, a także do każdej innej.

Przepis na sałatkę z gruszką, gorgonzolą i pistacjami

Połączenie słono – słodkie jest bardzo popularne. Niektórzy je kochają, inni nienawidzą. My uważamy, że jest to niesamowicie zachowana równowaga smaków, gwarantująca satysfakcjonujący posiłek. Poniższa sałatka na pewno będzie przebojem waszej kuchni. Pokochają ją nawet osoby, które z reguły unikają sałaty. Nie zwlekajcie i zróbcie ją już dziś!

Składniki na 2 porcje

80 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią (stilton, roquefort)2 garście rukoli1,5 dojrzałej i soczystej gruszki2 łyżki soku z cytryny3 łyżki pistacjigałązka rozmarynumiodowy winegret

Obserwuj nas w
autor
Martyna Kucharczyk

Redaktor Martyna Kucharczyk

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy