Słodkie bułeczki cynamonowe, czyli cinnamon rolls
Domowe drożdżówki z cynamonem. Cinnamon rolls na każdą okazję
Drugie śniadanie w pracy? Urodzinowe przyjęcie dla dzieci? A może spotkanie z przyjaciółmi? Prawda jest taka, że bułeczki cynamonowe pasują na każdą okazję! Są pyszne: mocno cynamonowe i pulchne. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nic dziwnego, że cieszą się popularnością nie tylko w amerykańskiej kuchni. Taka domowa wersja drożdżówki jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od kupnych. Poza tym zawijanie roladek-ślimaczków na cinnamon rolls to niezła frajda, zarówno dla dorosłych, jak i dzieci-pomocników.
O czym należy pamiętać, przygotowując bułeczki cynamonowe?
Przede wszystkim o tym, żeby nie przesadzić z ilością mąki. Główną cechą bułeczek cynamonowych powinna być ich puszystość i miękkość. Uważaj na to przy pieczeniu bułeczek – w innym wypadku będą zwarte i twarde. Jeśli używasz ekstraktu z wanilii to świetnie, ale zwróć uwagę na to, ile go dodajesz. Cinnamon rolls mają pachnąć obłędnie, to fakt, ale nie spraw, by były przearomatyzowane.
Składniki
Ciasto:
-
250 ml ciepłego mleka
-
0,5 kg mąki pszennej
-
30 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
-
50 g cukru
-
1 jajko i 2 żółtka
-
70 g masła (miękkiego)
-
szczypta soli
Nadzienie:
-
70 g masła
-
pół szklanki cukru białego lub brązowego
-
2 łyżki cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
-
starta skórka z połowy cytryny
Lukier:
-
sok z 1 cytryny
-
1,5 szklanki cukru pudru
undefined
Przygotowanie
Podgrzej mleko do ok. 30 stopni. Rozetrzyj świeże drożdże z łyżeczką cukru, dodaj łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 min. Jeśli używasz suszonych drożdży instant, wsyp je do ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw na 5-7 minut.
Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj, zrób wgłębienie w cieście i wlej mleko z wyrośniętymi drożdżami. Całość wymieszaj łyżką. Możesz użyć do tego miksera planetarnego; wtedy wybierz końcówkę typu hak. Kiedy ciasto zrobi się jednolite, w trakcie wyrabiania dodaj jajko i 2 żółtka. Następnie dodaj masło i wyrabiaj przez około 15 minut, aż ciasto zrobi się sprężyste.Przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do ciepłego miejsca na 1,5 h, żeby ładnie wyrosło.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Rozpuść 70 g masła w garnuszku. W miseczce wymierzaj cukier, cynamon, startą skórkę cytryny oraz cukier waniliowy. Zamiast ostatniego możesz dodać ekstrakt z wanilii. Masa powinna być brązowa od cynamonu i mieć sypką konsystencję.
Wyłóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i podziel na dwie części. Każdą część rozwałkuj do kwadratu 30 cm x 30 cm. Oba placki posmaruj roztopionym masłem, najlepiej za pomocą pędzla kuchennego i posyp przygotowaną mieszanką z cynamonem. Zostaw 1 cm luzu na jednym boku, żeby móc zlepić ciasto w rulon. Delikatnie roluj ciasto. Każdy rulonik przekrój na około 12 plasterków około 2 cm grubości. Tak przygotowane roladki wyłóż na prostokątnej blasze wyłożonej papierem, koniecznie w odstępach na około 4-5 cm. Bułeczki tak wyrosną, że będą się ze sobą stykały.
Odstaw bułeczki na 45 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj bułeczki rozpuszczonym masłem. Jeśli zaczęło się krystalizować, podgrzej je. Zamiast masłem, możesz posmarować bułeczki mlekiem z roztrzepanym jajkiem. Piecz przez 20 minut.
Przygotuj lukier: zagotuj sok z cytryny i mieszając, dodaj cukier puder. Gdy bułeczki się upieką i dobrze wystygną, polej je lukrem.
Pamiętaj, że to najbardziej podstawowy przepis na bułeczki cynamonowe. Jeśli czujesz się pewnie jako domowy cukiernik, polecamy jeszcze ulepszyć ten wypiek. Możesz dodać na wierzch posiekane orzechy, a lukier zastąpić polewą z serka typu philadelphia. Utrzyj do gładkości masę z 70 g masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 120 g serka typu philadelphia i ekstraktu wanilii, a następnie stopniowo dolewaj 2-4 łyżki mleka aż do powstania płynnej polewy. Smacznego!