Słoneczne ciasto z owocami lata
pixabay.com

Słoneczne ciasto z owocami lata

Ciasto z owocami lata to przepyszny wypiek na słoneczne, ciepłe dni. Składa się z najlepszych prostych składników, nie w nim nic wymyślnego. Owoce do ciasta możecie dobrać samodzielnie. Sprawdzą się tu naprawdę przeróżne połączenia. Gwarantujemy, że większość ciasta zniknie z waszego stołu, gdy jeszcze będzie ciepłe. Możecie je podać znajomym podczas przyjęcia, a także zaserwować swojej rodzinie. Ciasto będzie rozpływać się w ustach!

Letnie wypieki

Owoce są jednymi z najpowszechniejszych dodatków do ciast. Dodają smaku, a także przełamują słodycz i sprawiają, że ciasta pięknie wygląda. Można je łączyć z różnorodnymi wypiekami, a ograniczenia tych połączeń istnieją tylko w naszych głowach.

Wyróżniamy dwie formy ciast z owocami. Pierwsza z nich to te z polskimi owocami prosto z sadów i ogrodów. Nie możemy narzekać na monotonię. W kraju mamy ogromną ilość owoców sezonowych takich, jak śliwki, jabłka, maliny, gruszki, truskawki, porzeczki, agrest, rabarbar czy wiśnie oraz czereśnie. Ponadto tradycja wekowania sprawia, że smaki te są nam dostępne również zimą – w postaci dżemów, syropów czy konfitur. Daje to ogromne możliwości na kreowanie różnych wypieków. Większość tych smaków znamy od dzieciństwa i bardzo dobrze nam się kojarzą. Prawdopodobnie dlatego mamy tak dużą potrzebę odtwarzania ich.

Z drugiej strony w obecnych czasach mamy już praktycznie nieograniczony dostęp do tropikalnych i egzotycznych owoców, które są powszechnie dostępne. Najbardziej popularne to mango, pomarańcze, banany i marakuje. Możemy z nich tworzyć zarówno proste ciasta, jak i bardziej pracochłonne torty. Prawdopodobnie największe możliwości da nam tu banan i marakuja, jednak nie musimy się w żaden sposób ograniczać tylko do nich.

Przepis na ciasto z owocami lata

Kruche, owocowe ciasto jest idealnym wypiekiem na letnie dni. Można do niego użyć dowolnych owoców. My wybraliśmy czarną porzeczkę, malinę, jagodę, borówkę amerykańską i czerwoną porzeczkę. Owoce leśne sprawdzą się tu chyba najlepiej. Polecamy jeszcze zastanowić się na truskawkami, śliwkami czy jagodami. Dobrze połączą się one z agrestem, jabłkami lub morelami. Dzięki owocom ciasto będzie naturalnie bardzo słodkie, a ponadto pięknie się zaprezentuje. Możemy je upiec także z odsączonymi owocami z puszki. Będzie to lepsza wersja podczas zimy lub jesieni, kiedy nie mamy takie łatwego dostępu do świeżych polskich owoców w sklepach. Sprawdzą się także owoce mrożone, które zawsze znajdują się w lodówkach w każdym markecie. Najlepiej jednak piec ciasto latem i robić to jak najczęściej. Możecie tylko wymieniać owoce!

Ciasto wyjdzie wilgotne i puszyste. Jest dość tanie, bo składa się z podstawowych składników. Mąka, cukier, jajka, masło – wszystko to większość z nas ma już w swojej kuchni. Ciasto jest świetne do jedzenia na co dzień, ale znakomicie sprawdzi się też na rodzinnych, popołudniowych przyjęciach. Gorąco polecamy.

Składniki:

3 duże jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
1 szklanka oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pojemnik o pojemności 500 ml zapełniony różnymi owocami: czarną porzeczką, maliną, jagodą, borówką amerykańską, czerwoną porzeczką
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Tortownicę o średni 24 cm smarujemy masłem lub olejem. Owoce krótko myjemy i suszymy. Zalecamy oprószyć je mąką, żeby nie opadły na dno naszego ciasta.

Mąkę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do niej cukier, nie przestając ubijać. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy. Ubijamy jeszcze przez jakąś minutę i stopniowo dodajemy żółtko, cały czas ubijając. Wlewamy olej. Do ubitej masy wsypujemy 1/3 mąki z proszkiem i krótko miksujemy. Powtarzamy ten krok jeszcze dwukrotnie z resztą mąki.

Ciasto wylewamy do tortownicy i równomiernie wykładamy owoce. Najlepiej zachować między nimi małe odstępy. Pieczemy ciasto przez jakąś godzinę. Musi ono urosnąć i zarumienić się na wierzchu. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Zostawiamy do ostygnięcia.

Następny artykuł