Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczysta polędwiczka z grilla z sosem szpinakowo - balsamicznym
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Soczysta polędwiczka z grilla z sosem szpinakowo - balsamicznym

Soczysta polędwiczka z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym
pixabay.com

Składniki do wykonania polędwiczek z grilla

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (500 g).

Sos do polędwiczek:

  • 1 łyżka miodu,

  • 4 łodygi szpinaku,

  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 1/4 szklanki cukru,

  • 4 łyżki octu balsamicznego.

undefined

Przygotowanie polędwiczek z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym

Dopraw polędwiczki solą i pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i zamarynuj w lodówce przez około godzinę lub zostaw na noc. Możesz polędwiczki grillować od razu, ale aromat mięsa nie będzie taki sam.

Połóż polędwicę na gorącym grillu lub patelni i grilluj przez około 2 minuty z każdej strony (łącznie około 4 minut). Następnie zawiń polędwiczkę w folię aluminiową i umieść na grillu na kolejne 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa i mocy grilla.

Otwórz polędwicę i odstaw na 4-5 minut. Odcedź sok z folii aluminiowej i użyj go jako przyprawy do sosu. Pokrój mięso na cienkie plasterki i podawaj z sosem i innymi dodatkami.

Sos szpinakowo-balsamiczny:

Wypłucz szpinak, odetnij pozostałości na liściach i (jeśli to konieczne) przytnij suche końce. Pokrój na 1 cm kawałki, włóż do garnka, dodaj cukier, miód, sól i pieprz. Mieszaj kilka minut, aż szpinak będzie miękki. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2 minuty.

Właściwości szpinaku

Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych - witamin i minerałów, a także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są szczególnie bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy, a ponieważ liście szpinaku zawierają przeciwutleniacze, zaleca się ich stosowanie jako środka ochronnego przed rakiem i miażdżycą.

Ponieważ szpinak zawiera dużo magnezu, polecany jest osobom nerwowym i zestresowanym. Magnez pomaga przywrócić równowagę nerwową i zmniejszyć skutki stresu. Działa uspokajająco i może zapobiegać bólom głowy. Spożywanie szpinaku zaleca się również dzieciom, kobietom w ciąży i pacjentom z niedokrwistością.

Tagi: