Soczysta polędwiczka z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym
pixabay.com

Soczysta polędwiczka z grilla z sosem szpinakowo - balsamicznym

Polędwiczki z grilla idealnie nadają się np. na spotkania ze znajomymi w wakacyjnym okresie. Odpowiedni dobór przypraw oraz sposób przygotowania zaskoczą smakiem niejedną osobę, a wszystko za sprawą szpinaku w przepisie. Jak przyrządzić polędwiczki z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym?

Składniki do wykonania polędwiczek z grilla

  • 2 łyżki oliwy,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa (500 g).


Sos do polędwiczek:

  • 1 łyżka miodu,
  • 4 łodygi szpinaku,
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 4 łyżki octu balsamicznego.


Przygotowanie polędwiczek z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym

Dopraw polędwiczki solą i pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i zamarynuj w lodówce przez około godzinę lub zostaw na noc. Możesz polędwiczki grillować od razu, ale aromat mięsa nie będzie taki sam.


Połóż polędwicę na gorącym grillu lub patelni i grilluj przez około 2 minuty z każdej strony (łącznie około 4 minut). Następnie zawiń polędwiczkę w folię aluminiową i umieść na grillu na kolejne 10 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa i mocy grilla.


Otwórz polędwicę i odstaw na 4-5 minut. Odcedź sok z folii aluminiowej i użyj go jako przyprawy do sosu. Pokrój mięso na cienkie plasterki i podawaj z sosem i innymi dodatkami.


Sos szpinakowo-balsamiczny:


Wypłucz szpinak, odetnij pozostałości na liściach i (jeśli to konieczne) przytnij suche końce. Pokrój na 1 cm kawałki, włóż do garnka, dodaj cukier, miód, sól i pieprz. Mieszaj kilka minut, aż szpinak będzie miękki. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2 minuty.


Właściwości szpinaku

Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych - witamin i minerałów, a także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są szczególnie bogate w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy, a ponieważ liście szpinaku zawierają przeciwutleniacze, zaleca się ich stosowanie jako środka ochronnego przed rakiem i miażdżycą.


Ponieważ szpinak zawiera dużo magnezu, polecany jest osobom nerwowym i zestresowanym. Magnez pomaga przywrócić równowagę nerwową i zmniejszyć skutki stresu. Działa uspokajająco i może zapobiegać bólom głowy. Spożywanie szpinaku zaleca się również dzieciom, kobietom w ciąży i pacjentom z niedokrwistością.

Następny artykuł