Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej
pixabay.com
Sole Meunière - składniki
do podania: cytryna,
2 średnie filety z soli,
ok. 80 g masła,
ok. 80 ml mleka,
sól i pieprz do smaku,
ok. 50 g mąki pszennej,
1 łyżka natki pietruszki, posiekana.
undefined
Przygotowanie - Sole Meunière
Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, odstaw na 5 minut, następnie maczaj w mleku, później w mące.
Na patelni rozgrzej 2/3 podanej ilości masła i smaż filety na średnim ogniu (należy uważać, aby masło się nie paliło) – w zależności od wielkości, będą się smażyły 10-15 minut (po upływie połowy tego czasu, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki rybę przewróć na drugą stronę).
Zdejmij rybę na talerz, posyp natką, w garnuszku rozpuść pozostałe masło, a kiedy będzie złocisto-orzechowe polej nim rybę na talerzu.
Podawaj z połówkami cytryny.
undefined
Tagi:
Powiązane
Wrzuć 2 łyżki do masy na mielone, będą cudownie soczyste. Ten dodatek jest najważniejszy
Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju
Koszmary senne. Co mówią o tobie i twojej przyszłości?
Wyciągam z szafki cebulę i łączę ją z makaronem. Na piątek nie znam pyszniejszego obiadu
Nie ma lepszego mięsa na ogórkową. Zupę gotuję według przepisu babci
W tym quizie pytamy o cytrusy. Tylko najwięksi miłośnicy zgarną komplet punktów
Najnowsze
Ten pasztet bije na głowę wszystkie inne. Możesz podać go nawet na Wigilię
Razem z olejem wrzucam na patelnie 1 dodatkowy składnik. Olej przestaje pryskać, patent zasługuje na medal
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem
Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują 100 razy lepiej. Do tego są zdrowe i pożywne
Zrób przed panierowaniem. Ryba nie będzie rozpadać się podczas smażenia
Nie ma lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekretem jest aromatyczny sos
Biorę płatki owsiane i mieszam je z jajkami. Wciąż nie mogę uwierzyć, jakie to pyszne
Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie najlepiej smakują mi w tym sosie
Dodaj do rosołu, a wzmocnisz jego smak. Wywar będzie esencjonalny jak nigdy
Polecane
Moja mama co roku podaje tę sałatkę na Andrzejki. Znika ze stołu jako pierwsza
Zrobiłam na próbę schabowe po lubelsku. Kotletów już nigdy nie usmażę inaczej
Moja mama pakuje sałatkę w makaronowe muszle i podaje na Andrzejki. Jarzynowa może się schować
Weź główkę cebuli i zanurz ją w mleku. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Kapustę pekińską zapiekłam z mięsnym farszem. Wyszło cudo
Tak elegancki obiad podam na Boże Narodzenie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji
Hitowa jajecznica po francusku. Smak zasługuje na medal
Zapomnij o marchewce. Surówka z jabłka i tego warzywa jest 100 razy lepsza
Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Popularne
Szał stylizacji na imprezie. Od Dody nie można oderwać oczu, Roxie pokazała brzuch, a Siekluckiej nie poznacie
Lata cierpienia i operacje. Doda przeszła przez piekło, teraz ujawnia kulisy
Podsyp doniczki z bratkami. Obsypią się kwiatami
Jakie akcesoria dla kota powinny znaleźć się w każdym domu?
Poruszające sceny na pogrzebie tragicznie zmarłego ratownika. Rodzina miała jedną prośbę
Tłumy ruszą do Pepco, w sklepach już się zaczęło. Okazje jak z bajki!
Ceny paliw w górę. Sytuacja na świecie odbija się na polskich stacjach
Jak wspierać prawidłowy rozwój niemowlęcia, które nie jest karmione piersią?
Groźny incydent na Lotnisku Chopina. "Mężczyzna wpadł w szał", szokująca relacja świadków
Pudełko po lodach to przeżytek. Mam 1000 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Chcą zbadać psylocybinę w kontekście leczenia depresji. Polscy psychiatrzy mają dostać na to 16 mln złotych
Wlej do wody i wypij pod wieczór. Dostaniesz coś więcej niż lepszy sen