Smakosze.pl
Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej

pixabay.com

Sole Meunière - pyszne danie kuchni francuskiej

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sole Meunière to danie pochodzące z kuchni francuskiej. Jest to ryba sola delikatnie panierowana w mleku i mące, a następnie usmażona na masełku. Nie jest trudna w wykonaniu i bardzo szybko się ją przyrządza. Najlepiej smakuje podawana z natką, masłem i cytryną. Jak przygotować Sole Meunière?

Sole Meunière  - składniki

  • do podania: cytryna,

  • 2 średnie filety z soli,

  • ok. 80 g masła,

  • ok. 80 ml mleka,

  • sól i pieprz do smaku,

  • ok. 50 g mąki pszennej,

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana.

undefined

Przygotowanie - Sole Meunière

Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Posól i popieprz, odstaw na 5 minut, następnie maczaj w mleku, później w mące.

Na patelni rozgrzej 2/3 podanej ilości masła i smaż filety na średnim ogniu (należy uważać, aby masło się nie paliło) – w zależności od wielkości, będą się smażyły 10-15 minut (po upływie połowy tego czasu, delikatnie przy pomocy szerokiej łopatki rybę przewróć na drugą stronę).

Zdejmij rybę na talerz, posyp natką, w garnuszku rozpuść pozostałe masło, a kiedy będzie złocisto-orzechowe polej nim rybę na talerzu.

Podawaj z połówkami cytryny.

undefined

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler

Czytaj więcej >
flaczki z boczniaka

Przepisy

Delikatne, bezmięsne flaczki z boczniakow

Czytaj więcej >