Sos chrzanowy - idealny do jajek na twardo i nie tylko
pixabay.com

Sos chrzanowy - idealny do jajek na twardo i nie tylko

Sos chrzanowy to tradycyjny dodatek do jajek na twardo, ziemniaków, sałatek oraz pieczonych mięs. Ostrość chrzanu podkreśla smak potraw, tworząc unikalną kompozycję smakową. Sos ten od lat stosowany jest w polskiej kuchni. Czy wiecie, jak go zrobić?

Sos chrzanowy - smak dzieciństwa

Ziemniaki i jajka na twardo w sosie chrzanowym - to danie jest większości z nas bardzo dobrze znane. Polskie gospodynie podawały je tradycyjnie w piątki, gdy spożywa się potrawy bezmięsne. Do dziś możemy je dostać w barach mlecznych czy stołówkach. Sos chrzanowy ma jednak dużo szersze zastosowanie. Można podawać go zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały dodatek do mięs, na przykład pulpetów albo gotowanej wołowiny, ryb (na przykład łososia smażonego lub pieczonego czy dorsza) oraz sałatek. Można dodać go również do wędlin, kiełbas i pasztetów, zarówno tych tradycyjnych jak i warzywnych.

Właściwości chrzanu

Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt wielkanocnych. Chrzan jest silnie bakteriobójczy i grzybobójczy. Wzmacnia system odpornościowy organizmu, i usprawnia przemianę materii, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych. Dodanie go do mięsnych potraw zdecydowanie korzystnie wpłynie na ich trawienie. Oprócz tego chrzan rozgrzewa, podnosi ciśnienie krwi i działa moczopędnie. Bogaty w witaminy i cenne pierwiastki chrzan pozytywnie wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci. Stosowany jest zewnętrznie do przemywania twarzy w celu redukcji przebarwień, do wybielania i wygładzania skóry.

W Polsce jest to popularny składnik wielu potraw. Często przygotowuje się go wraz z burakami jako jeden z elementów ćwikły. Zanim jednak trafił na nasze stoły, stosowano go w medycynie, aby leczyć choroby układ krążenia, przeciwdziałać szkorbutowi, odtruwać organizm czy pomóc w walce z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe wykorzystywane jest przy nerwobólach, bólach stawowych i kostnych. Nie powinno się jednak spożywać go na raz w dużych ilościach, szczególnie jeśli borykamy się z chorobami tarczycy czy nerek.


Sos chrzanowy - przepis tradycyjny ze śmietanką


Kremowy, umiarkowanie ostry. Po prostu doskonały. Przygotowanie tego sosu nie powinno wam zająć więcej niż 15 minut. Najważniejsze są w nim 3 składniki: chrzan, śmietanka i mąka. Do tego dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszając z rozpuszczoną w wodzie mąką. Możemy użyć gotowego, tartego chrzanu ze słoika lub świeżego i samodzielnie go zetrzeć. Warto jednak pamiętać, że używając świeżego korzenia należy go szybko zużyć, ponieważ dość szybko traci swój specyficzny aromat, który ustępuje goryczy.


Składniki:

200 ml śmietanki 30%
średniej wielkości korzeń chrzanu
sól
biały pieprz
sok z cytryny
120 ml wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki rosołowej)
2 łyżki mąki pszennej
opcjonalnie: cukier.

Sposób przygotowania:

  • Na początek myjemy i obieramy korzeń chrzanu, a następnie ścieramy go na tarce.
  • Do szklanki wlewamy 120 ml zimnej wody lub bulionu i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy.
  • Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki i dodajemy 2 łyżki chrzanu. Doprawiamy solą, pieprzem sokiem z cytryny. Możemy dodać również szczyptę cukru.
  • Sos gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty.
  • Wodę/bulion z mąką wlewamy do gotującego się sosu i (nie przerywając gotowania) mieszamy, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.

Sos chrzanowy na szybko - przepis z jogurtem naturalnym i majonezem (bez gotowania!)


W tym przepisie zamiast śmietanki i mąki użyto majonezu i jogurtu naturalnego. Dzięki temu sosu nie trzeba gotować, a czas przygotowania skróci się do zaledwie 5 minut. Tak jak poprzednio, możemy użyć naturalnego chrzanu lub tartego ze słoiczka.

Składniki:

3 łyżki chrzanu - 50 g
5 łyżek majonezu - 100 g
8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy 2 łyżki tartego chrzanu (zwróćcie uwagę na skład, powinien zawierać minimum 70% samego chrzanu).
  • Dodajemy 5 łyżek majonezu, 8 łyżek jogurtu naturalnego i 2 łyżki soku z cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
  • Sos możemy udekorować świeżym tymiankiem, podawać na zimno lub podgrzać.

Smacznego!

Następny artykuł