Smakosze.pl Przepisy Sos ze szpinaku do makaronu. Idealny dodatek do obiadu
canva/pixelshot

Sos ze szpinaku do makaronu. Idealny dodatek do obiadu

9 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.

Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.

Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.

Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj.

Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym , są idealne na obiad dla całej rodziny.

Przepis na sos ze szpinaku do makaronu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

  • 4 ząbki czosnku

  • 5-6 pomidorków koktajlowy

  • 100 g camemberta lub sera lazur

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki śmietany 18% do sosów

  • łyżka oliwy z oliwek

  • makaron

Jak zrobić sos ze szpinaku do makaronu?

Na początku rozmroź szpinak: przełóż szpinak mrożony do większego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na najmniejszym ogniu pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi, co jakiś czas mieszaj.

Na większej patelni zeszklij na oliwie posiekane ząbki czosnku, dodaj rozmrożony szpinak, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie pokrój w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrój w mniejsze kawałki ser pleśniowy. Ugotuj makaron al dente.

Mrożony szpinak na patelni

Źródło zdjęcia: canva/KarpenkovDenis Śmietanę wymieszaj z odrobiną wody, następnie wlej do gotującego się szpinaku, dodaj również ser pleśniowy i pomidorki. Ponownie wymieszaj i gotuj, aż ser zupełnie się rozpuści i powstanie gęsty sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron polej sosem i od razu podawaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy